Képviselők is meghaltak egy támadásban Mogadishuban

Vágólapra másolva!
Hat parlamenti képviselő is meghaét egy szálloda ellen elkövetett fegyveres támadásban a szomáliai fővárosban. Mogadishuban a harcok hétfőn újultak ki, egy militáns csoport az Afrikai Unió békefenntartói ellen hirdetett hadjáratot, de sok a civil áldozat.
Vágólapra másolva!

Legalább 32 ember meghalt Mogadishuban, ahol katonai egyenruhába öltözött fegyveresek kedden megrohantak egy szállodát. Az egy órán át tartó tűzharcban többek közt meghalt a szomáliai parlament hat, a szállodában tartózkodó képviselője, de a fegyveresek nem kíméltek egy 11 éves cipőpucoló fiút és egy teát árusító nőt sem.

A szálloda egyik alkalmazottja, aki elmenekült a harcok kezdetekor, azt mondta: a támadók egyike felrobbantotta magát. "Holttestek hevernek mindenütt" - mondta tudósítóknak egy másik, közeli szállodában tartózkodó képviselő. A megtámadott szálloda néhány száz méterre található az elnöki palotától, a szomáliai főváros központjában.

A támadás a hétfőn kitört harcok folytatása. Akkor a helyi mentőszolgálat szerint legalább 40 civil halt meg, 130 pedig megsebesült Mogadishuban. Az erőszak azt követően lángolt fel, hogy az egyik legerősebb militáns csoport, az al-Sabab "masszív háborút" hirdetett az Afrikai Unió hatezer békefenntartó katonája ellen, akiket betolakodónak tekintenek.

Az al-Sabab vállalta magára a múlt hónapban az ugandai fővárosban elkövetett két robbantásos merényletet is, amelyben összesen 76, a futball-világbajnokság néző ember halt meg. A támadást megtorlásnak szánták, amiért Uganda kationákat küldött az Afrikai Unió békefenntartó missziója keretében Szomáliába.