Még mindig válságos az Afganisztánban meglőtt magyar katona állapota

Vágólapra másolva!
Stabil, de még mindig válságos az állapota annak a magyar katonának, aki hétfő hajnalban sérült meg Afganisztánban, miután megtámadták konvojukat. A sérültet kedden átszállítják egy jobban felszerelt kórházba - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök, aki szerint a tálib ellenállók kimondottan ezt a konvojt akarták megtámadni.
Vágólapra másolva!

Stabil, de még mindig válságos az állapota annak a katonának, aki magyar idő szerint hétfő hajnalban sérült meg Afganisztánban, miután megtámadták konvojukat. Az életveszélyes sérültet kedden átszállítják egy távolabbi, jobban felszerelt kórházba - mondta kedden az MTV Ma Reggel című műsorában Benkő Tibor, vezérkari főnök.

A hétfő hajnali támadásban egy katona - a 32 éves Pappné Ábrahám Judit - meghalt, egy másik katona életveszélyen, két társuk pedig súlyosan megsérült. Ők mindannyian egy kocsiban utaztak, egy páncéltörő találta el járművüket. Az életveszélyes sérültet eddig azért nem tudták átszállítani Mazar-i-Serifbe, egy távolabbi, jobban felszerelt kórházba, mert homokvihar tombolt, kedden viszont már át tudják vinni oda. A hétfői támadásról itt olvashat részletesen.

A konvojban összesen 29 olyan magyar katona utazott, aki hazatért volna ma Magyarországra, 63 katona pedig azért utazott velük, hogy az utat biztosítsák. A elhunyt és a súlyos sérült katona is hazatérésre készült. A Honvédelmi Minisztérium honlapján található egyik beszámoló szerint az egység hetek óta készült a váltás érkezésére és a hazatérésre.

A vezérkari főnök szerint azért támadtak rá a konvojra, mert közelednek a választások, és az ellenállók így akarják megmutatni erejüket és felkészültségüket, megfélemlítve ezzel az ott élőket. A vezérkari főnök szerint kifejezetten ez a csoport volt a cél, erre utal a támadás. Az ellenállók ugyanis az út mellé úgynevezett improvizált robbanószerkezeteket hoztak működésbe, majd rögtön tüzet is nyitottak.