Egy hajórakomány német szemetet fordított vissza Brazília

Vágólapra másolva!
Egy hajórakomány engedély nélkül bevitt szemetet fordítottak vissza a brazil hatóságok Németországba. A papírokon újrafeldolgozható műanyag szerepelt, de kiderült, hogy a hajót valójában 22 tonna háztartási hulladékkal rakták meg.
Vágólapra másolva!

Brazília 22 tonna, engedély nélkül bevitt hulladékot küldött vissza Németországba. A szállítmányt szombat este fordították vissza Rio Grande do Sul városból, ahol egy vámellenőrzés során derült ki, hogy milyen szállítmányról van szó. A hulladékot szállító hajó Hamburg kikötőjéből futott ki. A vámnyilatkozat szerint a rakomány újrahasznosításra és ipari alkalmazásra szánt műanyagot tartalmazott, ám az ellenőrzéskor kiderült, hogy háztartási hulladékról van szó. A hulladék exportálásáért felelős vállalat azt állítja, hogy a rakomány Csehországból származik.

A dél-amerikai állam a veszélyes hulladékok országhatárokat átlépő szállításának ellenőrzéséről és ártalmatlanításáról szóló Bázeli Egyezmény alapján feljelenti az érintett vállalatokat - közölte Fernando Marques, a brazíliai környezetvédelmi intézet szóvivője hétfőn. A brazil hatóságok emellett 668 ezer euró bírságot szabtak ki a szállítmányozó vállalatra és 177 ezret az importőrre.

Egy évvel ezelőtt Brazília 1400 tonna hulladékot küldött vissza Nagy-Britanniába ugyanezen ok miatt. "Hogy képesek egyes országok arról beszélni, hogy mindent megtesznek a környezet védelméért, miközben háztartási, vegyi és ipari hulladékukat szegény és fejlődő országokba küldik, hogy ott égessék el vagy temessék el azokat" - háborgott Carlos Minc akkori brazil környezetvédelmi miniszter.