Dzurinda: A kettős állampolgárság ellentmond a nemzetközi jognak

Vágólapra másolva!
A szlovák oldalon megvan a jóakarat a szlovák-magyar viszony javításához - jelentette ki Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter. Szerinte a kettős állampolgárság megadása magyar részről nem volt jó lépés. Az a célja, hogy a Miskolc és Kassa között épüljön autópálya a két ország viszonyának javítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter a Die Presse osztrák napilap vasárnapi számának adott interjújában azt mondta, a magyar-szlovák
viszony javításának az az alapja, hogy meglegyen az erre irányuló akarat.

Dzurinda szerint nem tekinthető a jó szándék kifejezésének az, hogy Budapest bevezette a kettős állampolgárságot, és meg van győződve róla, hogy az erről szóló törvény ellentmond a nemzetközi jognak. Szerinte két ország közötti alapszerződés kimondja, hogy az ilyen ügyeket párbeszéddel kell megoldani. A lap kérdésére, hogy elvárja-e, hogy Magyarország ezt a törvény visszavonja, Dzurinda így felelt: "ismerem jó barátomat, Orbán Viktort, ezért el tudom képzelni, mi a reális és mi nem".

A szlovák külügyminiszter azt mondta hogy szlovák oldalon megvan a jó akarat. Szerinte a kétoldalú viszony hasonlóan rossz volt, mielőtt 1998-ban miniszterelnök lett. Kormányfőként első hivatali teendője az volt akkor, hogy előmozdítsa a II. világháborúban lerombolt Duna-híd újjáépítését Párkány (Sturovo) és Esztergom között. Azt mondta, most az a célja, hogy Miskolc és Kassa között a lehető leggyorsabb megépüljön egy autópálya.

Dzurinda szerint a kettős állampolgárság megadásáról szóló magyar törvény "nem volt jó lépés, szükségtelen volt". A szlovák külügyminiszter hozzátette, hogy azt a törvényt is megváltoztatná, amelyet Szlovákia válasznak szánt a kettős állampolgárságról szóló törvényre.