Az ellenzék győzött az ausztrál parlamenti választáson

Vágólapra másolva!
Előzetes, nem hivatalos eredmény szerint az ellenzéki liberális-nemzeti koalíció képviselői szereztek többséget az ausztrál parlamentben, de ez nem biztos, hogy elég lesz a kormányalakításhoz.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában az urnazárásokat követően, a parlamenti választások előzetes eredménye szerint az ellenzéki pártok szerezték meg a képviselői helyek többségét, de egyik oldalnak sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége. Az ausztrál ABC közszolgálati csatorna szombati híradása szerint a Liberális Párt, és a Nemzeti Párt koalíciója 71, míg az eddig kormányzó Munkáspárt 69 mandátumot szerzett. Ausztrália munkáspárti kormányfője a részeredményekre reagálva azt mondta: "túl korai, hogy kihírdessük a végeredményt". A konzervatív ellenzék vezetője, Tony Abbott "jó eredménynek" nevezte az általános választási részeredményeket. A voksolás végeredményére akár két hetet is kell várni.

Ausztráliában a szombati választásokon a kormányalakításhoz szükséges többség eléréséhez 76 képviselői helyett kellett volna megszerezni. De mivel úgy tűnik, hogy az sem a kormánypártnak, sem pedig az ellenzéknek nem sikerült, Ausztráliában várhatóan úgynevezett kisebbségi parlament alakul. Amire a II. világháború óta nem volt példa Ausztráliában.

Ausztrália első női miniszterelnöke, Julia Gillard, a 2 hónapja beiktatott munkáspárti kormányfő Melbournben azt mondta híveinek, és támogatóinak: "az emberek beszéltek, de az még eltart egy kis ideig, amíg kiderül, hogy pontosan mit mondtak". Az ausztrál híradások szerint a választók azért büntették meg a kormányzó Munkáspártot, mert két hónappal a parlamenti választások előtt lecserélték a voksoláson megválasztott kormányfőt.

Az ellenzéki Liberális, és Nemzeti pártok szövetségének elnöke, Tony Abbott Sydneyben összegyűlt hívei előtt úgy fogalmazott: még nem ünnepelhetnek győzelmet.

A Sydney Morning Herald szerint a választás végleges eredményére akár két hetet is várni kell majd, a rekordszámú korai szavazó miatt. A korábban leadott voksok egy részét ugyanis csak vasárnap kezdik megszámlálni, míg a postán leadott szavazatokat csak 13 nappal a választás után lehet véglegesíteni. Ausztráliában egyébként állampolgári kötelesség a választáson való részvétel, amelyen 14 millió szavazópolgár adta le a voksát.