Az exit pollok szerint a Munkáspárt nyer Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A szavazóhelyiségek bezárása előtt készített exit poll felmérések szerint a kormányzó Munkáspárt nyeri a vasárnapi ausztrál választásokat, minimális többséggel. A legnépesebb keleti államokban már bezártak a szavazóhelyiségek. Az első hivatalos eredményeket elkezdték nyilvánosságra hozni, de a végleges eredményre lehet, hogy két hetet is várni kell.
Vágólapra másolva!

Ausztrália legnépesebb keleti államaiban helyi idő szerint hat órakor lezárultak a vasárnapi választások, és megkezdték a szavazatok számlálását. Az ország nyugati részén található, ritkán lakott területeken két órával később fejezik be a szavazást.

Az exit poll adatok szerint Julia Gillard kormányfő pártja, a Munkáspártja nyerheti a választást, minimális többséggel. A Channel Nine televízió felmérése szerint 52 százalékot kap a Munkáspárt, és 48 százalékot a Liberális Párt, és az Ausztrália Nemzeti Pártja koalíciója. A Sky News felmérése még szorosabb eredményt jósolt: 51 százalékot a kormánypártnak, és 49 százalékot a liberális Tony Abbot vezette ellenzéki konzervatívoknak.

Az első eredményeket már elkezdték nyilvánosságra hozni, de a Sydney Morning Herald cikke szerint a végleges eredményekre akár két hetet is várni kell majd, a rekordszámú korai szavazó miatt. A korábban leadott voksok egy részét ugyanis csak vasárnap kezdik meg megszámlálni, míg a postán leadott szavazatokat csak 13 nappal a választás után lehet véglegesíteni.

Az évtizedek óta a legszorosabbnak számító választás várhatóan néhány egyébként marginálisnak számító választókerületben dőlhet el Queensland és Új Dél-Wales államokban. Nagyjából 14 millióan szavaznak Ausztráliában, ahol kötelező részt venni a választáson. A választók a 150 fős alsóház összetételéről döntenek, valamint a 76 fős szenátus feléről.