Kiadja az USA-nak a halál kufárát Thaiföld

Vágólapra másolva!
Kiadja Thaiföld az USA-nak Viktor But fegyverkereskedőt. A halál kufáraként is emlegetett orosz férfit azzal vádolják, hogy a fegyverembargókat kijátszva számos diktátort, hadurat és terrorszervezetet látott el fegyverekkel.
Vágólapra másolva!

Kiadja Thaiföld az USA-nak Viktor But orosz fegyverkereskedőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy világszerte számos lázadó csoportot látott el fegyverekkel - jelentette a BBC.

Az USA azért szeretné felelősségre vonni a férfit, mert szerintük columbiai gerilláknak is szállított fegyvereket. Emiatt többek között amerikai állampolgárok meggyilkolására való összeesküvéssel, terroristák támogatásával, és repülőgép-elhárító rakéták beszerzésére irányuló tevékenységgel vádolják. Ha bűnösnek találják egész hátralévő életét rácsok mögött töltheti az USA-ban.

A 2008 márciusában Thaiföldön, thai-amerikai közös akcióban elfogott But kiadatását már korábban kérvényezték, de akkor elutasította az illetékes thai bíróság. Ez ellen a döntés ellen fellebbeztek, ennek eredménye az újabb határozat. Az USA ezúttal biztosra ment: a fegyverkereskedelem mellet két újabb vádpontot - pénzmosás és csalás - is felhozott But ellen, hogy semmiképp se kerüljön szabadlábra a férfi.

A férfit úgy tudták lépre csalni, hogy amerikai ügynökök kolumbiai lázadóknak, a Farc tagjainak adták ki magukat, akik eljátszották, hogy fegyvert akarnak venni tőle. But ügyét, aki ártatlannak mondja magát, Oroszország is fokozott figyelemmel kíséri,és igyekeznek védeni őt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Jerevánban közölte, szerinte a döntés nem jogi, hanem politikai jellegű, és orosz információk szerint nagyon erős külső nyomás hatására született, ami sajnálatos.

But védője azzal érvelt, hogy But nem számíthat tisztességes bírósági eljárásra az USA-ban, ahol azzal is vádolják, hogy különböző diktátoroknak, az al-Kaidának, illetve a táliboknak is szállított fegyvereket. Az ENSZ szerint a férfi számos afrikai diktátort és hadurat látott egy fegyverekkel Afrikában és Afganisztánban, amivel egy sor nemzetközi embargót sértett meg.

"Viktor egy vállalkozó, egy üzletember. Jónak is számít szakmájában. Akár fegyverkereskedő, akár nem, ezt bíróságon kell bebizonyítani. Én személyesen nem tudok ilyen tevékenységről" - idézte a BBC But ügyvédjét, Lak Nittivattanavicsant.