A halálbüntetés visszaállítását kezdeményezik Svájcban

Vágólapra másolva!
A gyilkossággal végződő szexuális bűntettek esetében a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezik Svájcban. Az Amnesty International szerint a halálbüntetés ellentétes a svájci politikai kultúrával, ráadásul az ország is ratifikálta a halálbüntetést megtiltó Emberi Jogok Európai Konvencióját.   
Vágólapra másolva!

A népszavazás kezdeményezőjének képviselője, Marcel Graf pénteken bejelentette, hogy négy héttel ezelőtt nyújtották be a referendumot engedélyeztetésre. A kezdeményező, aki egy áldozat hozzátartozója, bizottságot hívott életre, amely a népszavazáshoz szükséges aláírásokat gyűjti majd. Mint Graf közölte, a bizottság mögött nem áll politikai csoportosulás.

Az Amnesty International szóvivője szerint a halálbüntetés ellentétes a svájci politikai kultúrával, ráadásul az ország is ratifikálta a halálbüntetést megtiltó Emberi Jogok Európai Konvencióját. Európában egyedül Fehér-Oroszországban van érvényben halálbüntetés.

Svájcban 1942-ben törölték el a polgári büntető törvénykönyvben a halálbüntetést, 1992-ben pedig háború esetére is törölték a katonai büntető törvénykönyvből. Az utolsó kivégzés 1944-ben történt. 1985-ben sikertelen kísérletet tettek, hogy népszavazást írjanak ki a kábítószer-kereskedést halállal sújtó büntetés bevezetésére.

A parlament érvénytelenítheti a kezdeményezést, ha ez jelentősen sérti a nemzetközi jogot. Georg Müller államjogprofesszor szerint ennek a tartalmi vizsgálatához túlságosan is későn fognak hozzá. Ha már 100 ezer ember írja alá a népszavazás követelését, akkor túl nagy a nyomás a parlamenten, hogy engedjen a népakaratnak, véli a nyugalmazott professzor.

A Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) pénteken "teljesen fölháborítónak" bélyegezte az aláírásgyűjtést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy már az aláírások gyűjtése előtt megvizsgálják, hogy a referendum összeegyeztethető-e az alkotmánnyal és a nemzetközi joggal.