NYT: Csökkent az esélye annak, hogy Izrael egy éven belül megelőző csapást mérjen Iránra

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormányzat meggyőzte Izraelt, hogy még legalább egy év, vagy annál is több idő kell ahhoz, hogy Iránnak a nukleáris fegyverprogramja eredményes legyen. Így annak is csökkent az esélye, hogy Izrael egy éven belül megelőző csapást mérjen Iránra, írta csütörtökön a New York Times washingtoni hivatalos forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Irán a tervek szerint Busehrben szombaton indítja be első nukleáris erőművét. A New York Timesnak nyilatkozó illetékesek szerint az Izraellel megosztott értékelés nyomán csökkent a valószínűsége annak, hogy a zsidó állam egy éven belül megelőző csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire.

Izraeli és amerikai hírszerzők véleménye eltér annak megítélésében, hogy Irán mennyi idő alatt lenne képes megépíteni egy atombombát. Az előbbiek szerint Teheránnak ehhez néhány hónapra van szüksége, az utóbbiak pedig úgy vélik, hogy legalább egy évre.

Az alapvető kérdés az, hogy az iszlám köztársaság tudósai mikor tudnak az alacsony dúsítottságú uránból fegyveralapanyag-minőségű anyagot előállítani. Ennek folyamatnak a neve a "kitörés".

Néhány hét alatt észre vennék, ha "kitörés" készül

Washingtonban úgy vélik, hogy a nemzetközi ellenőrök néhány héten belül ki tudnák mutatni, ha Irán elmozdulna a kitörés irányába. Ez elegendő időt hagyna az Egyesült Államoknak és Izraelnek ahhoz, hogy fontolóra vegye a katonai ellenlépéseket.

Az amerikai helyzetértékelés az elmúlt év során összegyűjtött hírszerzési adatokra, valamint a nemzetközi ellenőrök jelentésére támaszkodik.

Nem világos ugyanakkor, hogy Iránnak az urándúsítás terén tapasztalt problémáit vajon a rosszul megtervezett centrifugák vagy a nyersanyagbeszerzés nehézségei okozzák-e, vagy pedig az, hogy a Nyugat az elmúlt időben aktivizálta az atomfegyverprogram szabotálására irányuló erőfeszítéseit.

Titkos urándúsító?

Amerikai értesülések szerint Iránnak jelenleg, a beszerzési források beszűkülése miatt, csak két atombomba előállításához elegendő nyersanyaga van. A The New York Times tudni véli, hogy mintegy 2600 kilogramm urániumról van szó, amely további dúsítást igényelne.

Teheránnak időre lenne szüksége ahhoz, hogy a fegyveralapanyag-minőségű urán előállításához újracsoportosítja nukleáris létesítményeit és hogy nukleáris robbanófejet hozzanak létre.

Izraeli illetékesek korábban több ízben is katonai csapást helyeztek kilátásba Iránnal szemben. A zsidó állam szakértőinek helyzetmegítélése jelenleg összhangban van amerikai kollégáikéval, igaz az előbbiek még mindig azt gyanítják, hogy Iránnak lehet egy még fel nem fedezett, titkos urándúsító létesítménye.

Atom a hegy gyomrában

Tavaly szeptemberben az irániak bevallották, hogy évek óta egy hegy gyomrában elrejtett nukleáris létesítmény felépítésén dolgoznak, a szent városuk, Kom közelében. A nemzetközi megfigyelők adatai és az Iránból megszökött személyek vallomásai alapján azonban nincs rá bizonyíték, hogy esetleg egy második, hasonló objektum is épülne az országban, mondták a lapnak amerikai illetékesek.

A The New York Times értesülése szerint Irán az elmúlt év folyamán csak kevés új centrifugát szerelt fel natanzi létesítményében. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a meglévő centrifugák fele - valószínűleg műszaki problémák miatt - nem üzemel.

Bevethető fegyver 3-5 év múlva

Iránnak nagyjából egy éven belül atombombája lehet, közölte az "általános szakértői véleményt" az Egyesült Államok katonai hírszerzésének feje idén április közepén.

Katonai szakértők szerint Iránnak valószínűleg elegendő alacsony dúsítású uránja van ahhoz, hogy azt tovább dúsítva egy év alatt egyetlen atombombát elő tudjon állítani. Ahhoz azonban további 3-5 évre lenne szüksége, hogy bevethető fegyvert gyártson. Nagyjából ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az elegendő mennyiségű szükséges hasadó anyag előállítása után a fegyvert összeállítsák, teszteljék és a szükséges egyéb teendőket elvégezzék.