Felújítják a béketárgyalásokat Izrael és Palesztina között Washingtonban

Vágólapra másolva!
Egy éves határidőt szabtak az újabb közvetlen béketárgyalásoknak, de amerikai külügyi szakértők szerint csekély az esélye egy átfogó megállapodásnak, mivel komoly nézeteltérések vannak a két fél között a legalapvetőbb kérdésekben.
Vágólapra másolva!

Húsz hónap után Izrael és Palesztina felújítja a közvetlen béketárgyalásokat, jelentette be hivatalosan Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban, miután a két ország elfogadta a közel-keleti kvartett - az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország - meghívását, írta a bbc.co.uk.

A megegyezésnek egy éves határidőt szabtak, szakértők szerint nincs sok esély az alapvető kérdések rendezésére, ugyanis nehéz lesz a feleknek dűlőre jutni az olyan érzékeny kérdésekben mint az elfoglalt területeken történő izraeli települések felépítése, Jeruzsálem helyzete, vagy a jövőbeni Palesztin állam határai.

"Azért hívtam meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy pontot tegyünk minden, a konfliktus rendezéséhez szükséges végső kérdésre. Ezek a végső tárgyalások egy év alatt befejeződhetnek." - mondta Hillary Clinton az amerikai külügyminisztériumban. A szeptember 2-án kezdődő megbeszéléseket Barack Obama amerikai elnök közreműködésével fogják megtartani.

Izrael üdvözli

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ hivatalos formában a nap folyamán juttatták el a meghívást az érintett felekhez, akik elfogadták azt. Egyiptom és Jordánia vezetőit is meghívták.

"A Kvartett képviselői újra megerősítik, hogy erőteljesen támogatják az izraeliek és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokat, amelyek a végleges státusra vonatkozó összes fennmaradó kérdés megoldását célozzák." - áll a közel-keleti kvartett New York-ban kiadott pénteki nyilatkozatában, amelyben felszólítják a palesztin és izraeli feleket, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békéről

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a washingtoni meghívást a közvetlen tárgyalások felújítására a palesztin féllel. "Ez nagy kihívást jelent, de lehetséges elérni a megállapodást. Igazi békevággyal fogunk elmenni a tárgyalásokra, ahol olyan megállapodást akarunk, amely megvédi Izrael nemzetbiztonsági érdekeit" - hangoztatta Netanjahu pénteki közleményében.

A Hamász szerint csalás

Palesztin részről a közel-keleti kvartett New York-i nyilatkozatát üdvözölték, mivel szerintük "tartalmazza a béke megkötéséhez szükséges elemeket", de a washingtoni meghívást a nyilatkozó Száeb Erekát palesztin főtárgyaló nem kommentálta. Hangsúlyozta viszont, hogy reméli: a kvartett nyomást gyakorol Izraelre a megszállt területek betelepítésének leállítása érdekében.

A meghívást a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának péntek estére kitűzött ülésén vitatják meg. A Gázai övezetben külön "államot" berendező Hamász radikális palesztin szervezet elutasította a közvetlen tárgyalást, és csalásnak minősítette a meghívást.