Franciaország újabb 139 kiutasított romát vitt vissza Romániába

Vágólapra másolva!
Újabb 139, Franciaországból kiutasított romát vittek vissza Temesvárra pénteken. Csütörtökön már 86 kiutasított szállt le Bukarestben. Az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének török elnöke szerint a romák kiutasítása felkorbácsolhatja az idegenek elleni érzelmeket Európában.
Vágólapra másolva!

Eric Besson bevándorlásügyi miniszter csütörtök este jelentette be, hogy egy péntek délután induló repülőgéppel újabb roma csoportot küldenek vissza Romániába. Csütörtökön 86 kiutasított szállt le Bukarestben.

A romák három, rendőrautókkal kísért buszon érkeztek meg a Roissy repülőtérre péntek délelőtt. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének török elnöke, Mevlüt Cavusoglu pénteken úgy nyilatkozott, hogy a romák kiutasítása felkorbácsolhatja az idegenek elleni érzelmeket Európában.

Bizonyos csoportok és a kormányok tőkét kovácsolnak a pénzügyi válságból, amikor a romákat egybemossák a bűnözőkkel, és a társadalom legsebezhetőbb rétegét teszik meg bűnbaknak, mondta az ET-parlament elnöke, aki augusztus 29-én hivatalos látogatásra utazik Romániába, hogy személyesen is képet kapjon a romák helyzetéről.

Nincs szükségük kioktatásra

A romák kiutasításáért bírált francia kormány nevében Besson csütörtökön megvédte Nicolas Sarkozy elnök intézkedéseit, és hozzátette, hogy Franciaországnak "nincs szüksége kioktatásra".

Az első, munkavállalási engedély nélkül francia cigánytáborokban lakó roma családok csütörtökön érkeztek vissza Romániába. A cigánytáborok felszámolását Nicolas Sarkozy francia elnök határozta el, mondván, azok a bűnözés melegágyai. Jogvédők szerint viszont a lépés megbélyegzi a romákat.

Még törvény is készül

Az intézkedést Sarkozy egy héttel a Loire-völgyben kitört zavargások után rendelte el, amelynek során az egyik táborban lakók megtámadták a rendőröket, akik agyonlőttek egy közülük való, fiatal fiút. A kormány szerint a táborok "a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai".

Sarkozy bejelentette, hogy még az év vége előtt beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a vándorló romák kiutasítását "a közrend védelmében"

Bizonyítaniuk kell, hogy van elég pénzük

Franciaországban 400 ezer vándorló cigány - francia állampolgárok - élnek már régebben kiépült közösségekben. Az országban élő romák másik jelentős része az elmúlt időszakban érkezett bevándorlóként Romániából vagy Bulgáriából, a becsléesk szerint ők mintegy 12 ezren vannak. Többségüknek nincs munkavállalási engedélye.

Ezeknek az embereknek uniós állampolgárként joguk van belépni az országba, de a francia törvények szerint csak akkor maradhatnak három hónapnál tovább, ha munkavállalási vagy letelepedési engedélyt szereznek. Párizs abban az esetben utasíthatja ki a romákat, ha azok nem tudják bizonyítani, hogy elégséges jövedelmük van megélhetésük biztosítására.