Bűnösnek mondták ki az USA-t felháborító egykori kormányzót

Vágólapra másolva!
14 napos gondolkodás után egy vádpontban bűnösnek mondta ki Rod Blagojevich korábbi illinoisi kormányzót egy amerikai esküdtszék a politikus korrupciós perekben. A vádak szerint a leváltott kormányzó alvilági módszerekre emlékeztető politikai visszaéléseket követett el, többek között pénzért árulta a Barack Obama amerikai elnök megválasztásával megüresedett szenátori helyet.
Vágólapra másolva!

Egy vádpontban bűnösnek találta, 23-ban pedig nem tudott dönteni Chicagóban egy 12 tagú esküdtszék Rod Blagojevich korábbi illinoisi kormányzó korrupciós perében. A hat férfiból és hat nőből álló testület 14 napi tanácskozás után hozta meg az ítéletet. Az esküdtek szerint Balgojevich bűnös, amiért hazudott az FBI-nak, de abban nem tudtak megegyezni, hogy elkövette-e befolyással üzérkedés, az összeesküvés, a csalás és a zsarolási kísérlet bűntettét is.

Blagojevich, aki a tiszta közélet ígéretével lett kormányzó Illinois-ban, 2008-ban alvilági módszerekre emlékeztető politikai visszaélések gyanújába keveredett, amelyek miatt később eltávolították posztjáról, miután nem volt hajlandó lemondani. Az FBI nyomozott ellene, állítólag bizonyítékot szereztek arra, hogy pénzért és egyéb előnyökért áruba akarta bocsátani azt a szövetségi szenátori helyet, amely Barack Obama amerikai elnökké választásával felszabadult. A megüresedő hely betöltéséről ugyanis a demokrata párti kormányzó volt jogosult dönteni.

A vádpontok között szerepel az is, hogy a kormányzó megpróbálta elmozdítani a Chicago Tribune nevű lap vele szemben kritikus szerkesztőit, és megfenyegetett egy chicagói gyerekkórházat, hogyha nem támogatják őt anyagilag, akkor visszavonja a nekik adott állami támogatást.

Blagojevichcsel és ügyével az [origo] korábban részletes portréban foglalkozott, ezt itt elolvashatja.