Afrika őrült hadurairól mesélnek Naomi Campbell gyémántjai

Vágólapra másolva!
Nyomozás indult Dél-Afrikában, hogy kiderüljön, honnan származnak azok a drágakövek, amelyeket Afrika egyik legvéresebb kezű diktátorától kapott ajándékba Naomi Campbell szupermodell. Campbell szeretne túllenni az egészen, de a neki ajándékozott kövek története Afrika történetének egyik legvéresebb időszakáról rántják le a leplet. A történetben felbukkan pár őrült hadúr, egy meghasonlott, saját rokona ellen valló gyémántfutár, néhány arctalan gyémántkereskedő és több tízezer ártatlan halott.
Vágólapra másolva!

Egy vonatútra szóló meghívással kezdődött az egész Naomi Campbell számára. Dél-Afrikában 1997-ben - három évvel az apartheid bukása után - hatalmas összegekért felújították a Blue Train nevű legendás luxusvonatot. A Pretoria és Fokváros között végigsuhanó szerelvény felavatására több neves vendéget is meghívott Nelson Mandela dél-afrikai elnök. Ott volt Pakisztán legmenőbb krikettjátékosa, Imran Khan és felesége, Mia Farrow hollywoodi színésznő, Quincy Jones zenész, Tony Leung színész és Naomi Campbell szupermodell.

Ez volt a teljes méretű fürdőkádakkal és DVD-rendszerrel felszerelt, hangszigetelt luxuslakosztályokkal, panorámavagonnal ellátott vonat felújítás utáni első útja. A festői dél-afrikai tájakon át vezető 1600 kilométeres utazást egy jótékonysági vacsora indította Pretoriában szeptember 26-án, az elnöki rezidencián. A társasághoz itt csatlakozott egy alig egy hónapja elnökké választott afrikai hadúr, a libériai Charles Ghankay Taylor.

Taylor akkor alig egy hónapja volt Libéria elnöke, bár fegyveres szervezete, a Samuel Doe elnök ellen 1989-ben polgárháborút indító National Patriotic Front of Liberia (NPFL, libériai nemzeti hazafias front) révén már korábban is jelentős befolyással bírt az országban. A bedrogozott gyerekkatonákkal, elképzelhetetlen kegyetlenkedésekkel vívott polgárháborút csak egy évvel korábban fejezték be, Taylor állítólag azért győzhetett az elnökválasztáson, mert az emberek tartottak tőle, hogy ha nem szavaznak rá, akkor megint háborút szít.

A legbűbájosabb vacsora

"Delegációmat és jómagamat a legbűbájosabb vacsorával kényeztettek" - számolt be Taylor az eseményről még 1997 őszén a libériai szenátus tagjai előtt. "A résztvevők között olyan amerikai hollywoodi sztárok voltak, mint Quincy Jones, Niomi Campbell szupermodell, Mia Farrow színésznő, Tony Leon színész, a legjobb pakisztáni krikettjátékos, Immam Khan és mások, akik nagy érdeklődéssel és izgalommal várták, hogy találkozhassanak velem és kíséretemmel, és megígérték, hogy a jövőben ide is ellátogatnak" - idézte hibásan Campbell és Khan nevét is a Telegraph szerint Taylor.

A vacsorán készült egy közös fotó is, amelyet Taylor állítólag bekereteztetett és kiakasztotta nappalijának falára. A kép - amelyen a szupermodell közvetlenül a mosolygó Taylor mellett áll - még tavaly is ott függött Taylor a monroviai házának falán, a Vice magazin Libériáról filmet készítő munkatársa szerint.

Forrás: AFP

Campbell és Taylor azóta csak egyszer találkozott, idén augusztus elején Hágában, ahol a Taylor ellen az ENSZ által támogatott Sierra Leone-i különleges bíróságon folyik per, amelyben Campbell az egyik tanú. Campbellt azért idézték be a bíróságra, mert a vacsora után - amelynek megtörténte korábban nem volt nyilvános, de Mia Farrow a per megindítása után előállt az erről szóló történettel - gyémántokat kapott Taylortól. A 2007-ben indult perben a posztjáról 2003-ban lemondatott, és a Sierra Leone-i polgárháború miatt körözni kezdett, de csak 2006-ben letartóztatott Taylort 11 féle háborús és emberiség elleni bűntett elkövetésével - köztük gyilkosság, nemi erőszak, vagy éppen gyermekkatonák toborzása - vádolják.

Háború drágakövekért drágakövekkel

A vád szerint Taylor terjesztette ki a libériai polgárháborút az országgal szomszédos Sierra Leonéra, ő fegyverezte fel és irányította a Revolutionary United Frontot (RUF - egyesült forradalmi front), amely a háborús bűnöket elkövette. Különböző becslések szerint több tízezer vagy akár több százezer ember vesztette életét a harcokban. A harcban álló felek többek között a térségben fellelhető, feketén kitermelt gyémántkincsből finanszírozták háborújukat.

Az ügyészek szerint 1997-ben Taylor már nyakig benne volt Sierra Leonéban dúló polgárháborúban, és azzal támogatta a régi ismerőse, Foday Sankoh által vezetett RUF-et, hogy gyémántokért cserébe fegyvert szerzett számukra. Sankoh és Taylor együtt kapott gerillakiképzést Líbiában, az 1980-as években, de Taylor ezen felül busás jövedelemre is szert tett a gyémántért fegyvert kínáló üzletben: Sankoh a leggazdagabb gyémántlelőhelyeket tartotta ellenőrzése alatt.

Cindor Reeves, Taylor sógora, aki a Sierra Leone-i gyémántszállítmányokat felügyelte a Sunday Telegraphnak beszélt arról, hogyan folytak ezek a tranzakciók. Taylor azért nevezte ki rokonát a szállítmányok felügyelőjének, hogy minél kevesebb értékes kő vesszen el a közvetítőknél, amíg eljutnak hozzá Monroviába. A Taylor elleni per egyik kulcsfigurájának számító Reeves, aki több tucat alkalommal vezetett ilyen utat a Sierra Leone-i gyémántlelőhelyekhez, azt állította a brit lapnak, hogy a szigszalaggal átkötött papírba csomagolt köveket egy fehér lepedőre állított széken számolták meg, hogy ha leejtenek egyet, könnyen megtalálják.

Hason fekve

Reevest erős fegyveres kíséret - Taylor különleges egysége - őrizte, különleges felhatalmazása volt, hogy senki ne zargassa, de férfi így is a gyémántokat mellényzsebébe téve, hasra fekve aludt, nehogy valaki meglopja. Taylor általában a hajnali órákban vette át tőle a köveket, amelyeket megvizsgált egy szakértő, majd Taylor felhívta gyémántkereskedő ismerőseit, akik képesek voltak rövid határidőn belül hatalmas összegeket előteremteni. Reeves egy alkalommal elkísért egy ilyen kereskedőt Antwerpenbe, aki az aktuális gyémántszállítmányért 2,35 millió dollárt kaszált egy zártkörű árverésen.

Taylor állítólag Dél-Afrikába is egy ilyen fegyverüzletet jött nyélbe ütni, amikor azon a vacsorán találkozott a szupermodellel, és Sierra Leonéból származtak azok a nyersgyémántok is, amelyeket ekkor adott a Campbellnek.

Forrás: AFP

Campbell nem lélegezhet fel

A modellnek adott gyémántok sorsa nem ismeretlen. A vacsora után Campbell Jeremy Ractliffe-nek, Nelson Mandela gyerekjóléti alapítványa vezetőjének adta oda azokat, arra kérve őt, hogy fordítsa a gyerekek javára az ékköveket. A férfi azonban 13 éven keresztül őrizte a köveket széfjében. Ezt azzal magyarázta, hogy úgy vélte, a kövek nem tiszta forrásból származnak, és meg akarta óvni Mandela és Campbell jó hírét. A férfi a héten tesz vallomást a bíróság előtt, az alapítvány más vezetőivel együtt.

A köveket a dél-afrikai elit nyomozóügynökség, a Hawks (sólymok) ügynökei foglalták le két hete. A nyomozók által felkért szakértőknek ugyanakkor nem sikerült megállapítaniuk, hogy a nyersgyémántok valóban Sierra Leonéből származtak, azért nyomozást indítottak, hogy kiderítsék származási helyüket. Az ügynökség szóvivője a múlt héten közölte, mindenkinek a szerepét szeretnék tisztázni, akik kapcsolatba kerültek a gyémántokkal, ezért igyekeznek az összes érintettet kihallgatni.

Azt is megvizsgálják, hogy akik kapcsolatba kerültek a gyémántokkal, tudatában voltak-e annak, hogy birtoklásuk bűncselekménynek számít. A szupermodell számára így egyelőre nem ért véget a történet, jóllehet vallomásában azt mondta, túl akar lenni az egészen, és tovább élni az életét. Ez úgy tűnik, menni fog neki, a modellt nem sokkal vallomása után Szardínia szigeten fotózták le, amint barátjával Vlagyimir Doronyin orosz milliárdossal. Igaz, a véres gyémántok a nyaraláson is kísértették, a fotók szerint ugyanis velük volt az afrikai hadurak gyémántügyleteit körbejáró hollywoodi film főszereplője, Leonardo Di Caprio színész is.