Túszejtő vette be magát az izraeli török követségre

Vágólapra másolva!
Túszokat ejtett egy palesztin férfi a tel-aviv-i török nagykövetségen, utóbb azonban kiderült, hogy csak játékpisztoly volt nála. A követség előtt korábban lövöldözés tört ki, amelyben a támadó megsérült. Ugyanez a férfi a Haaretz izraeli napilap szerint négy éve a brit nagykövetségen barikádozta el magát, szintén egy játékfegyverrel felszerelkezve.
Vágólapra másolva!

Lövések dördültek a tel-avivi török nagykövetségnél, egy ember megsérült - közölte az izraeli rendőrség. A BBC az izraeli külügyminisztériumra hivatkozva azt írja, egy felfegyverzett férfi legalább egy túszt is ejtett, és bevette magát a török követség épületébe. A BBC-nek egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő - aki kapcsolatban van a török követséggel - azt mondta, egy arab férfi hatolt be a követség épületébe.

Később az izraeli rendőrség közölte: a lövöldözésben a követség biztonsági emberei megsebesítették a támadót, aki két túszt ejtett, de később elengedte őket. A török külügyminisztérium azt közölte, hogy a támadónál - mint utóbb kiderült - egy kés, egy kanna benzin és egy játékpisztoly volt. Meg nem erősített információk szerint a férfi - aki nem világos, hogy erővel jutott-e be az épületbe - menedékjogot követelt Törökországban - írja a BBC.

A Haaretz izraeli napilap honlapján az elsődleges rendőrségi vizsgálatokra hivatkozva azt írja: egy palesztin férfi, a 32 éves, ramalláhi Nadim Injaz barikádozta el magát a követségen. A férfi megfenyegette a követség dolgozóit, és két túszt ejtett, megígérve, hogy "megöl minden zsidót", aki belép az épületbe. A lap szerint a férfit meglőtték a lábán, de csak enyhe sérülést szenvedett - azt azonban nem részletezi, hogy ezzel ártalmatlanná tették-e a támadót, illetve, hogy ki adta le a lövést.

Az egyik izralei tévécsatorna, a Channel 2 a Haaretz szerint rögzített egy telefonhívást, amely állítólag a támadótól származik. A felvételen hallható férfihang héberül közli, hogy két túsza van, és az épület felrobbantásával fenyegetőzik. Egyes médiainformációk szerint a két túsz - a konzul és felesége - azóta megmenekült. A Haaretz szerint az izraeli rendőrséget és a mentőket a követség alkalmazottai nem engedték be az épületbe.

A Channel 2 felvételén a férfi azt mondja: "Ha nem engedik, hogy most rögtön elhagyjam ezt az országot, az egész házat felgyújtom. Égni fognak a kocsik, és betöröm az összes ajtót. Mindent összetörök" - majd hozzáteszi, hogy Törökországban kér menedékjogot és védelmet "ezektől aq gyilkosoktól, a cionistáktól, a gyilkos zsidóktól". Ugyanakkor azt is mondja, hogy a palesztin vezetőknek, köztük Mahmúd Abbász elnöknek "meg kellene halnia".

A Haaretz szerint a támadó négy évvel ezelőtt a brit nagykövetségre tört be fegyverrel - melyről utóbb kiderült, hogy játékpisztoly -, és elbarikádozta magát. Akkor Nagy-Britanniától követelt menedékjogot, és saját maga főbe lövésével fenyegetőzött. Miután elfogták, azt állította, hogy korábban az izraeli rendőrség titkos informátoraként dolgozott, és emiatt üldözik. A BBC szerint korábban elmezavart diagnosztizáltak a férfinál.