A tengerfenéken összegyűlt olaj szennyezi tovább a Mexikói-öblöt

Vágólapra másolva!
A tenger fenekére süllyedt a Mexikói-öbölben megsérült olajkútból származó olaj egy része, amely tovább szennyezheti az élővilágot - figyelmeztetnek amerikai kutatók. Az egyik floridai egyetem vizsgálata szerint az egy hónapja ideiglenesen eltömött kúttól keletre és nyugatra is nagy mennyiségű olaj van a mélyben.
Vágólapra másolva!

Feltehetően a tenger fenekén gyűlt össze a Mexikói-öbölben megsérült olajkútból kiömlő olaj egy része - írja a CNN amerikai kutatókra hivatkozva. Az olajkatasztrófa Mexikói-öbölre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás szerint a kiömlő nyersolajhoz adagolt zsíroldószerek miatt az olaj a tengerfenékre süllyedt, és már a floridai félszigettől alig 65 kilométerre keletre is megjelent. Erre a planktonok és más élőlények vizsgálatából következtetnek a University of South Florida kutatói.

A kutatók szerint jelentős mennyiségű lesüllyedt olaj gyűlt össze az egy hónapja sikeresen elzárt, sérült kúttól keletre fekvő a DeSoto tengeralatti kanyonban. Az árok a Mexikói-öbölbeli halállomány egyik jelentős szaporodó helye. A kutatók szerint az olaj nem borítja be folyamatosan a tengerfeneket, hanem kisebb méretű, egyenlőtlenül eloszló foltokban terül el. A kutatók szerint az olaj - amely kétségtelenül a megsérült kútból származik - a későbbiekben feljöhet a felszínre, de könnyen bekerülhet a táplálékláncba is.

A BP olajtársaság tulajdonában lévő Deepwater Horizon olajfúró-platform április 20-án robbant fel, ezután kezdett ömleni az olaj. A robbanásban meghalt 11 ember mellett több mint 170-en megsérültek, és a kútból pedig napi 60 ezer hordó (9.5 millió liter), összesen 4,9 millió hordó nyersolaj folyt ki az öböl vizébe.