Sáros ivóvíz és elöntött temető maradt az ár után Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Sok helyen sáros ivóvíz jut csak az embereknek, van olyan település, ahol több ezer házból egyetlen egy maradt épen a pakisztáni áradások után - mondta az [origo]-nak az áradások sújtotta térségbe gyógyszeradományt szállító Baptista Segélyszervezet koordinátora. Az áradások már 20 millió embert és az ország területének egyötödét érintik, és egész Pakisztán stabilitását fenyegetik.
Vágólapra másolva!

Sorozatban jönnek az árhullámok Pakisztánban. Mire az egyik után összeszednék magukat az emberek, már jön is a következő - mondta az [origo]-nak Herencsár Lajos, aki a Baptista Segélyszervezet segélyszállítmányát kísérte önkéntesként az árvíz sújtotta országba.

A segélyszervezet, amelyet a pakisztáni kormány kért fel a segítségre, Iszlámábádban szerzett be gyógyszereket és víztisztító tablettákat egymillió forint értékben. Az adományt - egy lajtos kocsi ivóvízzel együtt - két kisebb településre vitték a múlt héten a Szvat-völgy és Vazirsziztán határára, az ország északnyugati részén. Ez, a korábban súlyos belső harcoktól dúlt terület az áradások által leginkább sújtott térségek közé tartozik. A gyógyszereket helyi orvosokra bízták, hogy osszák szét a paciensek között. Összesen 40 ezer víztisztító tablettát vittek, ami 800 ezer liter víz megtisztítására elég.

Herencsár Lajos szerint már az odaúton lehetet érzékelni a rendkívüli helyzetet, Az eső szinte folyamatosan esett -, amikor szerdán elindultak a helyszínre, újabb árhullám érkezett -, és mindenütt az árvíz nyomait és magát az árat lehetett látni: elsodort hidakat, vízben álló házakat, temetőket.

Sáros ivóvíz

Volt olyan hely, ahol az autópálya töltése volt az egyetlen terület, ami szárazon maradt, körülötte pedig csak a víz - mondta az [origo]-nak a segélyszállítmányt koordinátorként kísérő Herencsár. Az elöntött otthonaikból elmenekült családok ezért, többnyire 6-8 gyerekkel, az autópálya középső széles elválasztó-sávján, vagy a szélén táboroztak - ki sátorban, ki csak egy nejlonlepel alatt -, szárítgatták matracaikat, vagy felügyelték az árból kimentett állataikat. Mögöttük meg csak a tengerszerű víz látszott, benne álltak a házak.

Mindent elmosott az ár, a lábon álló gabonát éppúgy, mint a zöldségeskerteket, vagy a learatott, de szabadban álló terményt. A baptisták koordinátora szerint a térségben 300 százalékkal megemelkedett az alapvető élelmiszerek - zsír, olaj, liszt - ára, és nincs ivóvíz, sok ember a házát is elöntő sáros vizet issza.

Forrás: AFP

Az ENSZ szerint a piszkos víz miatti fertőzések 3,5 millió gyerek egészségét veszélyeztetik az országban. "A halálozások első hullámát maguk az áradások okozták. Ám ha nem cselekszünk gyorsan, lesz egy második halálozási hullám is, amelyet az élelmiszerhiány és a tiszta víz hiányából fakadó betegségek fognak okozni" - idézte a New York Times az ENSZ egyik szóvivőjét. A világszervezet szerint jelenleg hatmillió embert fenyeget a megbetegedés, akik közül csak egymillió embernek tudnak tiszta vizet biztosítani a segélyszervezetek közreműködésével.

Ötvenezerből egy ház maradt állva

Az egyik hely, ahova a szállítmányt vitték egy garázsszerű helyiségben berendezett orvosi rendelő volt, ahol a paciensek egy, a helyiség elé felhúzott sátorban vártak sorukra. Az út túloldalán még állt a víz, sokan gázoltak a térdig érő szennyes lében, és még felhasználható dolgokat kerestek az elöntött házakban. A segélyszállítmány kísérőit körbevezették a környéken, Herencsár azt mondta, volt olyan település, ahol 50 ezer házból egy maradt állva, a többit elmosta az ár. A falvak és városok bejáratánál pedig segélyszervezetek - más nemzetközi szervezettel a koordinátor az úton nem találkozott - gyűjtenek pénzt az arra járóktól, hogy üzemeltessék a helyi ingyenkonyhákat.

Forrás: AFP

A heves esőzéseket követő áradások már 20 millió ember életére vannak hatással, és Pakisztán területének egyötödét (160 ezer négyzetkilométert) érintenek - jelentette hétfőn az AP. A természeti katasztrófa hatalmas kiterjedése miatt sokan attól tartanak, hogy az egész ország destabilizálódhat.

Útlezáró tiltakozók

Az AP hétfői jelentése szerint Szukkur közelében több száz, az áradások miatt nincstelenné vált ember zárta el kövekkel és szeméttel az egyik jelentősebb főút forgalmát, így tiltakozva a segélyszállítmányok lassú szétosztása miatt, és azért, mert állításuk szerit úgy kezelik őket, mint az állatokat. Az egyik tüntető szerint a segélyeket csak akkor osztják, amikor a sajtó is jelen van.

"Úgy dobálják az élelmiszercsomagot, mintha kutyák közé dobnák. Hagyják, hogy az emberek összekapjanak" - idézte az AP az egyik férfit. A térségben a következő négy-öt nap kritikus lesz, mivel a helyi víztározót megtöltötték a korábbi esőzések miatt az Induson érkező árhullámok. A víztározó gátjainak esetleges átszakadása Pakisztán sűrűn lakott, kulcsfontosságú mezőgazdasági térsége terül el.

Falvak ezrei elszakítva

A legutóbbi áradás a Szindh és Beludzsisztán tartományok határán fekvő szegény sorsú Nászirabad körzetét érintette. A helyi önkormányzat szerint a két és fél méteres árvíz miatt csak itt 25 ezer család maradt otthon nélkül, és legalább 4000 kis falut szakított el a külvilágtól, vagy mosott el teljesen a víz.

Forrás: AFP

Vasárnap a térségben járt Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár is, aki azt nyilatkozta, soha nem látott ilyen hatalmas pusztítást. Az ENSZ 460 millió dollár (több mint 100 milliárd forint) azonnali segélyt kért a tagállamoktól, ennek eddig 60 százalékát ajánlották már fel. Az árhullám elvonulásával ugyanakkor még további dollármilliárdokra lesz szükség az újjáépítéshez és ahhoz, hogy munkalehetőséget biztosítani az amúgy is rossz gazdasági helyzetben lévő ország lakosainak. Csak az utakban keletkezett károkat 76 millió dollárra becsüli a pakisztáni kormány. Az IMF figyelmeztetett, hogy az árvizek visszavethetik a gazdasági növekedést, és emelhetik az inflációt.

A segélyszervezetek eddig százezreknek juttattak élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszeradományokat, illetve segítették őket átmeneti otthonokkal, ám további milliók várnak segítségre.