Jövőre lemond az amerikai védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Jövőre visszavonul Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki szerint addigra sínre kerül az afganisztáni kivonulás terve. Gates, aki már a Bush-kormányban is irányította az amerikai hadügyeket, egy interjúban kijelentette, a csapatok kivonására kijelölt 2011 nyári időpont tartható, ezért visszavonulásával nem fog a 2012-es választási évig várni.
Vágólapra másolva!

2011-ben lemond posztjáról Robert Gates amerikai védelmi miniszter, miután az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonásának terve már a megvalósulás útjára lép - nyilatkozta Gates a Foreign Policy című amerikai magazinnak. "A következő évben már olyan helyzetben leszünk, hogy látni fogjuk, a stratégiánk működik-e Afganisztánban" - fogalmazott a 66 éves miniszter, aki még 2006-ban, a Bush-kormányzat idején került a posztjára, ahol Barack Obama jelenlegi elnök is megtartotta, egyetlenként emelve át őt kormányába a Bush-kormány tagjai közül.

"Addigra befejezzük a csapaterősítést. Túl leszünk a decemberi értékelésen. És úgy tűnik, hogy valamikor 2011-ben már lehetővé válik az átadás" - mondta a Pentagon vezetője az interjúban. Gates szerint hiba lenne a részéről, ha 2012 elejéig várna a lemondással, választási évben ugyanis nehéz lenne "jó jelöltet" találni a posztjára. "Szerintem ez nem olyan állás, amelyet bárki szívesen töltene be egy választási év tavaszán. Szóval 2011 jobban hangzik" - fogalmazott.

Bár Gatest még George W. Bush nevezte ki, mint régi republikánus politikust, Obama Afganisztán-stratégiájának nagy támogatója lett, amelynek része, hogy 30 ezer fővel, 100 ezer fölé bővítik az amerikai katonák számát a közel-keleti országban, majd a következő nyáron levezénylik a kivonulást. Gates korábban is beszélt már arról, hogy akkor távozik, amikor sínre került a kivonulási terv megvalósulása, ezért fontos jövő évi távozási szándékának bejelentése. Bejelentése az AFP hírügynökség szerint kritikus pillanatban történt, hiszen heteken belül megtörténik a 30 ezer fős csapaterősítés.

Forrás: AFP
Gates még 2012 előtt távozni akar

Afganisztán, nyugati támogatói segítségével, saját, ütőképes hadserege és rendőrsége felépítésén dolgozik, hogy önmaga is gondoskodni tudjon a biztonságról, mire 2014-ben az amerikai vezetésű NATO-csapatok befejezik a kivonulást az országból. A tálibok, akiknek uralmát a 2001-es amerikai invázió döntötte meg, az ország déli részén még mindig nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Az AFP szerint az amerikai közvéleményben az eltelt kilenc évben még soha nem volt ilyen alacsony a háború támogatottsága, miközben júliusban a korábbiaknál jóval több, összesen 66 amerikai katona vesztette életét Afganisztánban. Obama tavaly év végén jelentette be új Afganisztán-stratégiáját, és ekkor ígérte meg, hogy 2011 júliusáig elkezdődik a csapatok kivonása.

A tervet többen azért kritizálták, mert szerintük túl korai a kivonulás, amely csak bátorítja majd a tálibokat, mások pedig elkésettnek tartják a kivonulás időpontját mondván, az amerikai és NATO-erők már régen beleragadtak egy megnyerhetetlen háborúba.

Gates szerint a hamarosan bekövetkező csapaterősítés azt jelenti, megteremtődnek a kivonulás feltételei, amelynek időpontjával egyetért. Az afgán erők parancsnoka, David Petraeus tábornok Gatesszel szemben azonban többször nyilatkozta, nem tartja annyira biztosnak a kivonulás időpontját, amely szerint az akkori körülményektől függ majd.

A védelmi miniszter már a hetedik amerikai elnököt szolgálja mintegy negyvenéves karrierje során, amelynek legnagyobb részét a nemzetbiztonsági apparátusban töltötte. 1991-ben a CIA igazgatója volt.