"Ezt a példaképet elveszítettük" - pedofilbotrányból ébredezik Krisztus Légiója

Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb embere is támogatta, világszerte százezrek tekintették lelki vezetőjüknek Mexikótól Magyarországig több tucat országban Marcial Maciel Degollado atyát, a Krisztus Légiója szerzetesrend alapítóját. A befolyásos és nagyhatású rendalapítóról a Vatikán májusban mondta ki nyíltan, hogy kettős életet élt, többek között fiatalokat molesztált, több gyereke volt. A rend egyik magyar tagja szerint "megrázó élmény volt" Maciel lelepleződése, de bíznak benne, hogy a baj megerősíti a rend alapjait.
Vágólapra másolva!

"Megrázó élmény volt, egészen új helyzet elé állított minket. Emberileg nehéz magyarázatot találni minderre. Időre van szükségünk." Így jellemezte az [origo]-nak a Krisztus Légiója szerzetesrend egyik örökfogadalmas tagja, Fejéregyházi Tamás, hogy mit érzett, amikor kiderült: van igazság a rend alapítója ellen felhozott pedofilvádak mögött.

A két éve alhunyt rendalapítót, a mexikói Marcial Maciel Degollado atyát II. János Pál pápa még az ifjúság vezetőjének nevezte, nyíltan ünnepelte a pap tehetségét, amiért fiatalok tömegeit tudta papi pályára csábítani. A Krisztus Légiója konzervatív katolikus rend alapítója évtizedeken át az egyház hőse volt, az őt támogató pápa utóda, XVI. Benedek azonban 2006-ban megtiltotta neki, hogy egyházi szertartásokat celebráljon, és megparancsolta, hogy imádkozással és bűnbánattal töltse ki életét.

Maciel világméretű egyházi birodalmat hagyott maga után. A Krisztus Légiója kongregáció honlapja szerint a szervezethez 2010-ben 800 pap tartozott a világ 22 országában, többek között Magyarországon, és mintegy 2600 papnövendéket készítettek fel a papi pályára. A légióhoz tartozó világi szervezet, a Regnum Christi 75 000 tagot számlált, a szervezetek által fenntartott egyházi oktatási intézményekben, egyetemeken és iskolákban pedig összesen 132 300 diák tanul világszerte. Ennyi ember várja most, hogy a XVI. Benedek pápa által a rend élére kinevezett megbízott kijelölje a rend által követendő új irányt.

A világ leggazdagabb embere is támogatta a légiót

Maciel atya 1941-ben néhány társával alapította a Krisztus Légióját Mexikóban, de jó szervezőkészségének és kapcsolatainak köszönhetően hamar felkeltette a Vatikán figyelmét. A Krisztus Légiója már 1950-ben megnyitotta Nagy Kollégiumát (későbbi igazgatóságát) Rómában, Latin-Amerikában pedig egymás után nyitotta iskoláit. A New York Times szerint magániskolák és egyetemek óriási hálózatát hozta létre Mexikóban, a helyi elithez tartozók gyerekei az ő iskoláikba jártak. Az így szerzett pénzt Maciel az amerikai lap szerint arra használta, hogy szerzetesrendjét világméretűvé duzzassza.

A pénzből jótékonykodásra is futotta, csak Mexikóban 23 iskolát alapított a nincstelen gyerekek számára, és folyamatosan gyűjtötte az adományokat karitatív célokra. Az Independent című brit napilap szerint a Vatikán figyelmét az keltette fel, hogy képes volt megnyitni a mexikói gazdagok pénztárcáját, és a tőlük szerzett pénzből nagylelkű adományokat juttatott a vezető egyházi méltóságoknak. A brit lap szerint többen méltatták ügyességét és jó szerencséjét.

Maciel hazájában befolyásos barátokra és támogatókra tett szert, iparosok, kereskedők, a legkülönbözőbb nagyvállalatok vezetői mind az ő mozgalmát támogatták. "Azt mondta, Isten elvárja tőlünk, hogy megosszuk a vagyonunkat" - idéz a New York Times egy mexikói újságírónőt, akinek tehetős családja korábban szintén a légió támogatói közé tartozott. A lap szerint a Krisztus Légiójának jótékonysági szárnyát Mexikó legnagyobb cégeinek, például a Cemex multinacionális cementgyár, a Copamex papírgyár, vagy a Banco Compartamos, az ország legnagyobb mikrofinanszírozási csoportjának vezetői igazgatták. A rend támogatói között feltűntek az Alfa Ipari tröszt vezetői, a Garza család, akik a rend gazdasági életét irányították, de a rend egyik kiemelt támogatója a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim is.

Forrás: AFP
II. János Pál pápa Maciel atya támogatója volt

"Maciel atyát egy mitikus hősnek tekintettük, aki mindenre tudta a választ, akinek minden írását olvastuk, és akit piedesztálra állítottunk" - mondta a New York Times-nak Stephen Ficher tiszteletes, a rend korábbi pénzügyi vezetője, aki 14 év után idén lépett ki a rendből. "Ő volt Isten kiválasztott eszköze, felnéztünk rá, mert mi csak a jó oldalát ismertük" - mondta az [origo]-nak Fejéregyházi Tamás is, aki többször személyesen találkozott a rendalapítóval, és levelezett is vele. "Én csak jót láttam benne a találkozásaink során, és amikor beszéltem más testvérekkel, általában ők is azt mondták, hogy csak gazdagodtak a vele való kapcsolattól" - mondta.

"Bűnös kettős életet élt"

A látványos sikerek mellett a hívei által szinte szentként tisztelt rendalapító egész életét végigkísérték a különös ügyek és gyanúsítások. A vádak közt többek között kábítószerrel való visszaélés, a szexuális zaklatás, a pedofília szerepelt, bizonyítékok azonban sosem kerültek elő, a rend épp ezért nem is vett tudomást ezekről, a Vatikán pedig elnéző volt.

Vádlói szerint Maciel atya jó üzleti, politikai és egyházi kapcsolatait vetette be saját védelmére. A New York Times tavasszal azt írta, hogy a Krisztus Légiójának támogatói megpróbáltak elhallgattatni az egyik mexikói tévécsatornát, amely a pap ellen felhozott vádak valóságtartalmát kutatta 1997-ben. A légióval szimpatizáló cégek bojkottot hirdettek a csatorna ellen, és közölték, nem fognak hirdetni nála, ha leadja a Macielről készült anyagot. A lap szerint még a mexikói távközlési miniszter is telefonált a tévé vezetőjének, hogy ne adja le az anyagot.

Pedig Macielt több, a légiónál tanuló papnövendék vádolta meg azzal, hogy gyerekként molesztálta őket, majd azzal is megvádolták, hogy több nővel volt viszonya, akik gyermekeket szültek neki. Az egyik nő, Blanca Lara 19 éves volt, amikor állítása szerint kapcsolatot kezdett az akkor 56 éves pappal - írja az Independent. A nő két gyermeket szült, egyikük, Raul Gonzalez azóta a nyilvánosság elé állt, és kártérítést követelt az apja által elkövetett bűnökért. A férfi azt állította, hogy 7 éves korában, amikor az apja mellé feküdt, az megpróbálta őt megerőszakolni.

A Krisztus Légiója 3 évvel Maciel visszavonulása után vett először tudomást alapítójának "helytelen viselkedéséről", és bocsánatot is kért, de részleteket nem közölt a pap által elkövetett bűnökről. A szentszék viszont májusban nyíltan kimondta, hogy Marcial atya "bűnös kettős életet élt". A pápa megállapította, hogy szerzetesrendjében a pap egy hallgatásra és engedelmességre épülő hatalmi rendszert hozott létre, amely lehetővé tette, hogy fiatal fiúkat molesztáljon évtizedeken át és más erkölcstelenségeket kövessen el. A Vatikán nyolc hónapon át vizsgálódott a szerzetesrendnél, majd júliusban pápai megbízottat nevezett ki a rend élére, aki korlátlan hatalmat kapott, hogy felülvizsgálja, és szükség szerint átírja a rend alkotmányát.

Mi lesz ezután?

Bár a rendalapító körüli botrány könnyen megingathatja a pártolók és támogatók bizalmát a Krisztus Légiójában, az [origo]-nak nyilatkozó rendtag bizakodik. "Régóta vártuk, hogy a pápa kinevezze a megbízottját: örülünk, hogy itt van, és hogy segíteni akar" - mondta Fejéregyházi Tamás. Szerinte a rend tagjai felszabadultak, mert úgy érzik, hogy a pápa a megbízottján keresztül személyesen vette kezébe az ügyüket, és a megtisztító munkát a rend tagjaival közösen akarja elvégezni. "Megkérdezzük magunktól, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő, illetve megpróbáljuk megérteni, hogy mi vezetett idáig" - magyarázta a magyar rendtag, aki jelenleg Rómában tanul.

Forrás: AFP
A rendalapító nagy hatást tett légiósaira

Fejéregyházi szerint a rend minden egyes tagját megrázta, amikor fény derült Maciel atya tetteire, hiszen korábban mindannyian személyes példaképnek tekintették. "A szerzetesrendekben és lelki mozgalmakban általános, hogy a rendalapító óriási hatást gyakorol a tagokra, mély nyomokat hagy a követők lelkében" - magyarázta, hozzátéve: a fiatalabb légiósok közül sokan csatlakoztak már úgy a rendhez, hogy nem is ismerték az alapítót.

"Ezt a példát elveszítettük. Ez egy fájó dolog, emberileg nem könnyű feldolgozni, megemészteni ezt a csalódást" - mondta. Ő maga még mindig nem tudja megmagyarázni a történteket. A csalódás miatt voltak, akik kiléptek a rendből, de Fejéregyházi szerint nem ez a jellemző. A papnövendék szerint a sokkoló élmény lehetőséget is rejthet magában, ami akár meg is erősítheti a rendet. Szükség van ugyanakkor a jóvátételre is.

"Külön kell választani az emberi eszközt, és az Úristent" - magyarázta: "Mi nem az alapítónk, hanem Krisztus Légiója vagyunk, és ez a csalódás talán segít jobban megérteni ezt, és kiszakítani minket a földhözragadt szemléletmódból". A magyar rendtag szerint az, hogy a pápa segítő kezet nyújt a rendnek, hatalmas támasz, és abban bíznak, hogy így a csapás talán segíthet megerősíteni azt az alapot, amelyre felépíthetik a rendet.