Kolera ütötte fel a fejét az árvíz sújtotta Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Kolerát mutattak ki egy beteg szervezetében Pakisztán árvízzel sújtott északi részén - jelentette be az ENSZ. A világszervezet szerint tízezrek szenvednek akut hasmenéstől a térségben, ami a jelek szerint összefügghet a betegséggel, ezért fokozni kell egy esetleges kolerajárvány elleni megelőző intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Kolerafertőzés ütötte fel a feját az áradások által sújtott Pakisztánban - jelentette be szombaton az ENSZ, amely legalább egy esetben diagnosztizálta a fertőzést okozó baktériumot. Maurizio Giuliano, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője szerint Mingorában, az ország északnyugati részén fekvő Swat tartomány legnagyobb városában mutatták ki a betegséget, és az eset miatt egyre jobban aggódnak, hogy a halált okozó betegség továbbterjed a térségben.

Guiliano szerint legkevesebb 36 ezer ember szenved akut hasmenésben a környéken, ami további aggodalomra ad okot. "Nem állítjuk, hogy mindenki, akinek akut hasmenése van, kolerás, de természetesen kapcsolatba hozható a betegséggel. Ezért növeljük a megelőzés terén tett erőfeszítéseinket" - fogalmazott.

A példa nélküli pakisztáni áradások több mint 14 millió embert érintettek. A természeti csapás az ország legnagyobb humanitárius katasztrófája, ami nagyobb pusztítást végzett, mint a 2005-ös földrengés. Az ENSZ becslése szerint mintegy 1600 ember vesztette életét az áradások miatt, míg Iszlámábádban hivatalosan 1384 halálesetet erősítettek meg. A Világbank szerint nagyjából hétszázezer lakóház dőlt össze, vagy vált lakhatatlanná az országban, milliókat téve otthontalanná.