A kormány szerint 20 millióan váltak hajléktalanná a pakisztáni áradások miatt

Vágólapra másolva!
A pakisztáni kormány szerint 20 millió ember vált hajléktalanná az országot sújtó áradások miatt. A hatóságok kolerajárványtól tartanak, és keveslik az eddigi nemzetközi segítségnyújtást. A gondokat nehezíti, hogy az Indus még mindig nem tetőzött az ország egyes részein.
Vágólapra másolva!

Húsz millió embert érintenek a pakisztáni árvizek - jelentette be az ország miniszterelnöke, Juszuf Raza Gilani az ország függetlenségének 63. évfordulóján tartott visszafogott ünnepségen. Az ENSZ korábban 14 milliósra becsülte az áradások által érintettek számát.

Gilani szerint 20 millióan váltak hajléktalanná, de a BBC szerint az nem egyértelmű, hogy ebből hány ember veszítette el lakhelyét, és hánynak kellett elhagynia ép házát. A BBC szerint hatóságok súlyos járványoktól tartanak, miután a Szvat-völgyben egy áldozatról már megállapították, hogy kolerás. A kormányfő szerint a mentőcsapatok már felkészültek a járvány elleni küzdelemre.

A BBC szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jövő héten Pakisztánba utazik. A pakisztáni ENSZ-képviselő élesen kritizálta a nemzetközi közösséget, mert szerinte eddig nagyon kevés segítséget kaptak, de úgy véli, az országok kormányai most kezdik felismerni az áradások súlyosságát.

A pakisztáni hatóságok attól is tartanak, a helyzet súlyosbodni fog, mert a keleti Pandzsab és Szindh tartományokon átfolyó Indus még nem tetőzött.