Az eddigieknél is magasabb árhullámok söpörhetnek végig a vízben álló Pakisztánon

Vágólapra másolva!
Sorozatos, az eddigieket is felülmúló árhullámokra számítanak az Induson a következő napokban a már most is súlyos áradások sújtotta Pakisztánban. Az árvizek eddig 14 millió ember életét tették tönkre, és 1600 ember halálát okozták.
Vágólapra másolva!

Pénteken és a jövő héten is több tetőzést várnak a pakisztáni Pandzsáb és Szindh tartományokban a már most is 80 éve nem tapasztalt rendkívül súlyos áradásokat okozó Indus folyón. Az újabb árhullámok várhatóan az eddigieknél is magasabbak lesznek a folyó több szakaszán. Az árvízben eddig legalább 1600 ember vesztette életét, a természeti katasztrófa 14 millió ember életét tette tönkre. Az orvosok a malária és bőr-, ill. bélfertőzések terjedésének veszélyére figyelmeztetnek.

Közben Ali Aszif Zardari elnök is ellátogatott a katasztrófa sújtotta területre. Kritikusai szerint azonban túl későn érkezett. Zardarit korábban heves kritikák érték, amikor a rendkívül súlyos helyzet ellenére sem utazott azonnal haza európai diplomáciai körútjáról. Az elnök a jövő héten újra elutazik, ezúttal Oroszországba, de azt ígérte, a többnaposra tervezett látogatást párórásra rövidíti.

A mentésben amerikai katonák is részt vesznek, a térségbe ezer tengerészgyalogost és több helikoptert is küldtek hajóval.

Az ENSZ szerdán 459 millió dollár (100,5 milliárd forint) segély felajánlását kérte tagjaitól, a szervezet pakisztáni segélykoordinátora közölte, eddig 195 millió dollárnyi összeget ajánlottak fel. A pakisztáni kormány azt ígéri, teljesen átlátható lesz a segélyek felhasználása.