Novemberben húsz év után először tartanak választást Mianmarban

Vágólapra másolva!
November 7-re tűzte ki a demokratikusnak nevezett választások időpontját a mianmari junta. A szavazáson azonban nem indulhat a legismertebb ellenzéki vezető, és a parlamenti székek 25 százaléka automatikusan a hadseregé marad. Mianmarban 20 éve nem volt választás.
Vágólapra másolva!

Húsz év után tartanak első alkalommal választásokat november 7-én Mianmarban. A katonai rezsim erre a napra tűzte ki az évek óta ígérgetett választásokat, ám ellenzéki aktivisták szerint az egész csak azt a célt szolgálja, hogy a junta megerősítse hatalmát.

A választásokat például bojkottálja Aung Szan Szú Kji Nobel-díjas ellenzéki politikus pártja, miután vezetőjük elindulását nem engedélyezték a tábornokok. A választást magát pedig hat nappal az előtt tartják, hogy lejárna az ellenzéki vezetőre legutóbb kiszabott házi őrizet ideje.

A választás elvileg a demokrácia felé vezető mianmari útiterv egyik kulcsmozzanata lenne, ám ehhez képest a 2008-as, általuk kidolgozott alkotmányban kikötötték, hogy a parlamenti székek 25 százaléka a hadsereget illeti, és hogy alkotmánymódosítás csak a képviselők 75 százalékának egyetértésével történhet. Ezen kívül nem engedélyezik a politikai elítéltek elindulását, a kampányszabályok pedig tiltják, hogy a pártok felvonulásokat tartsanak, vagy jelszavakat skandáljanak, és vezetőiknek is tilos bármi olyat mondani a gyűléseken, ami rossz fényben tüntetik fel az országot.

Az utolsó választást az országban 1990-ben tartották, ezt Aung Szan Szú Kji pártja nyerte meg elsöprő fölénnyel. A katonai rezsim azonban nem ismerte el az eredményt, Szú Kjit pedig hosszabb-rövidebb megszakításokkal 14 éven keresztül tartották börtönben és házi őrizetben. Pártja a mostani választásokon nem indul, bár egyes, a bojkottal egyet nem értő tagok új pártot alapítva jelöltették magukat. A választáson eddig összesen 40 párt jelöltette magát, de még hatan várnak indulásuk jóváhagyására.