Kilencszáz év után először lesz női gondolása Velencének

Vágólapra másolva!
Történelme során először lesz női gondolása Velencének. A 24 éves Giorgia Boscola sikeresen teljesítette felvételi vizsgáját, így mostantól kezdve dolgozhat gondolásként.
Vágólapra másolva!

A velencei gondolások kilencszáz éves történelmében először lesz női tagja a 425 tagot számláló hivatalos listának. Giorgia Boscola az utolsó felvételi vizsgát is sikerrel teljesítette, ezzel a 24 éves, kétgyermekes anyuka mostantól kezdve hajózhat a Canale Grandén.

"Még mindig nem tudom elhinni. Három évvel ezelőtt már megpróbálkoztam a felvételi vizsgával, de akkor nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy megvalósíthattam az álmomat" - nyilatkozta Boscola az Il Gazzettino di Venezia című helyi lapnak pénteken. Boscola apja, Dante is gondolás, de nem igazán támogatta lánya terveit. "Büszke vagyok rá, de továbbra is úgy vélem, a gondolázás nem való nőknek" - mondta a férfi.

A hagyományos matrózingben hajózó gondolás férfiak a főszezonban akár ötezer eurót (1,4 millió forintot) is kereshetnek havonta. Egy ötvenperces út a velencei csatornákon több mint hetven euróba (csaknem húszezer forintba) kerül. Egy német nő korábban már kapott gondolavezetői engedélyt, de csak egyetlen szálloda vendégeit szállíthatta, őket is csak a hotel gondoláján.