"Kétszer gondolkodni, aztán egyszer szólni" - interjú Bugár Bélával

Vágólapra másolva!
Hibázott a szlovákiai választások előtt a Fidesz, de ez nem zárja ki az együttműködés lehetőségét - mondta az [origo]-nak adott interjúban Bugár Béla, a szlovák kormányba is bekerült Híd nevű magyar-szlovák párt elnöke. Bugár kijelentette, nem hagyja, hogy Magyarországról diktáljanak neki, választói érdekében bárkivel kész konfrontálódni Magyarországon és Szlovákiában is. A magyar-szlovák viszony rendezése érdekében azt ajánlja, próbáljuk kicsit beleélni magunkat a másik helyzetébe.
Vágólapra másolva!

A héten fogadta el a szlovák parlament az új kormány programját, a szlovák nemzeti jelképek használatát szabályozó törvényt azonban nem sikerült módosítaniuk. Nincs hiányérzete?

Minden koalíciós kormány kompromisszumokra kényszerül. Olyan kompromisszumokat kell elfogadni, amelyek az ember és a párt arculatát azért megtartják. Ha megvalósul, ami bekerült a kormányprogramba, akkor nagyon sikeres kormány leszünk kisebbségi szempontból is.

Az állami jelképekről szóló törvény egyes részeit töröltetni szerették volna, de ez nem sikerült.

A jelképekről szóló törvény arról szól, hogy az iskolák minden egyes termébe ki kell tenni a szlovák nemzeti zászlót, a szlovák alkotmány szövegét, a himnusz szövegét. Ez nem kisebbségi téma. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem értették meg a koalíciós partnerek, viszont a közvélemény a mi oldalunkon áll. Nem került be a kormányprogramba, de később meg lehet még valósítani ezt is.

Ez mikor történhet meg?

Nincs kristálygömböm, amibe csak belenézek és meg tudom mondani. A politika a reális lehetőségek kereséséről szól. Nekem sokkal fontosabb a kisebbségi témák megoldása, mint az állami szimbólumokról szóló törvény megváltoztatása.

Lesz is egy csörtéjük a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényre válaszul elfogadott szlovákiai törvény miatt. A koalíciós partnerek közül az egyik nem szeretné ezt eltörölni, a másik pedig más törvényre cserélné.

Abban egyeztünk meg, hogy a törvényből el kell távolítani a szankciókat. Tehát ne lehessen valakit azért büntetni - például elvenni tőle a szlovák állampolgárságot -, mert úgy gondolja, hogy egy másik állam állampolgárságát is fel szeretné venni. Nem csak a magyarokról szól ez az egész. Az őszi parlamenti ülésre elkészül erről egy törvényjavaslat több változatban.

Önök is tettek javaslatot?

Nekünk is van javaslatunk az egyik koalíciós partnernek is van javaslata, és az, akihez tartozik a belügyminisztérium - a kereszténydemokrata mozgalom (KDH) - nekik is van javaslatuk. Meglátjuk.

Ebben is kompromisszumot kötnek majd?

Mindenben kompromisszumot kell elfogadni, a koalíciónak négy tagja van, más lehetőség nincs.

Mennyit hajlandóak engedni ebben a kérdésben?

Nem magán keresztül fogok üzengetni a koalíciós partnereknek. Egy dolgot akarok elérni: aki mégis úgy dönt, hogy kéri a magyar állampolgárságot, vagy az angolt, vagy az amerikait, azt ne fosszák meg automatikusan a szlovák állampolgárságától. Hogy ezt hogyan érjük el, az már részletkérdés.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Akár a nyílt konfrontációt is vállalja a koalíciós partnerekkel ennek érdekében?

Ne vicceljünk! Kész vagyok konfrontálódni bárkivel, még a magyarországi pártokkal is, ha az választóim érdekeit szolgálja. Ez benne van a politikában.

Milyen a Híd viszonya a Fidesszel? A Fidesz nyíltan nem támogatta önöket a választások idején, és nem hallgatott önökre a kettős állampolgárság ügyében sem.

Én partneri viszonyra törekszem. Volt talán három hete egy megbeszélés Martonyi János külügyminiszterrel Németh Zsolt államtitkár jelenlétében, ahol elmondtuk elképzeléseinket, és elmondtuk azt is, hogy mi csak partneri viszonyt fogadunk el. Ha úgy gondolják Magyarországon a pártok, hogy erre szükségük van, akkor természetesen készek vagyunk rá, ha viszont diktálni szeretnének, akkor alászolgája. A Fidesz - azt hiszem, hasonlóan más magyarországi pártokhoz - csinált egy nagy hibát: elkötelezte magát egy párt mellett. Ehhez joga van, de akkor sem kérdőjelezheti meg például a másik párt magyar voltát. Viszont mindenki hibázik, a politikusok miért volnának mások, mint az átlagember? Arra törekszünk, hogy tisztességes partneri viszonyt alakítsunk ki.

Orbán Viktor még tavaly novemberben egy szlovák lapnak azt mondta, hogy jó személyes kapcsolatot ápol önnel. Ezt az utóbbi hónapokban nem lehetett észrevenni.

Orbán Viktornak is nagyon sok a dolga, személyesen nem találkoztunk a választások óta, de előbb-utóbb ez is be fog következni. Én is úgy gondolom, hogy jó kapcsolatunk volt, és a személyes kapcsolat is befolyásolhatja a politikai kapcsolatokat, de azt látni kell, hogy mindkét fél óriási feladatok előtt áll. De lesz lehetőség javítani azon, ami az elmúlt időszakban úgy tűnt, hogy elromlott. Gondolom, hogy ez mindkét félnek ez érdeke.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Fidesz kormányra kerülése utáni politikája - például az előző szlovák kormány által érzékenyen figyelt kettős állampolgárságról szóló törvény gyors elfogadása - nem nyomta rá a bélyegét a kapcsolatukra?

Ha azt akarjuk, hogy a két ország közeledjen egymáshoz és a köztük lévő feszültség fokozatosan eltűnjön, akkor nem csak arra van szükség, hogy a két kormányfő találkozzon. A másik nagyon fontos dolog, hogy mindenki hozzájáruljon, hogy a feszültség még jobban enyhüljön. Tehát ha én a Híddal együtt el tudom érni a szlovák kormánykoalíción belül, hogy a kettős állampolgárságra adott ellenlépés enyhül, akkor, gondolom, a másik oldalon is egy hasonló gesztust kellene felmutatni. Mindig lesz olyan Szlovákia és Magyarország között, amiben nem fognak tudni megegyezni, de legalább a viszony az nem iszony lesz.

Ön szerint Orbán Viktor hibát követett azzal, hogy a Híd helyett az MKP-t támogatta nyíltan a szlovákiai választások idején?

Orbán Viktornak számos tanácsadója van, akik információkkal látták el. Ő ennek az információtömegnek az ismeretében döntött, ezért hibáztatni nem lehet. Az már más dolog, hogy a tanácsadók hogyan értékelték a helyzetet, lehet, hogy az volt a meggyőződésük, hogy az MKP lehengerel minket. Lehet, hogy Orbán Viktor is olyan információkat kapott, hogy mi nem is magyar párt vagyunk, és ezt akarták elhitetni Magyarországon volt kollégáink is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A parlamentből kiesett MKP-val milyen most a viszonyuk?

Soha nem úgy tekintettünk az MKP-ra, mint ellenségre. Hiba volt a részükről, hogy a kampányuk csak rólunk szólt, csak ellenünk beszéltek, nem a saját programjukról. De ez az ő dolguk, ebbe nem beszélnék bele.

Nem kezdtek el átszivárogni a Hídba az MKP tagjai?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsen ilyen jelenség, akár nagyon kemény korábbi MKP-sok részéről. De nekünk nem az a célunk, hogy szétverjük és szétbomlasszuk a Magyar Koalíció Pártját, ez butaság volna. Ha hosszú távon ki lehetne alakítani valamiféle versenyhelyzetet, akkor talán jobban járnának a választók. Mi nem csak a magyar választókat próbáljuk megszólítani, körülbelül minden ötödik választónk szlovák. Több mint 150 ezer magyar és 50 ezer szlovák választónk volt, ez is azt mutatja, hogy az embereknek elegük van a feszültségből. Az más kérdés, hogy ezt mennyire lehet megvalósítani, mert sajnos a nacionalista kártyával Szlovákiában nagyon sokat lehet még elérni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Schmitt Pál köztársasági elnök pár napja azt mondta, végig fogja látogatni a környező országokat. Ausztriában kezd és az óramutató járásával ellenkező irányba indul el, azaz Szlovákia marad utoljára.

Nagyot kerül, de a látogatás előtt néhány dolgot mindkét kormánynak tennie kéne. Ha a magyar köztársasági elnök eljön ide és eszmecserét folytat Ivan Gasparovic szlovák elnökkel, akkor kell, hogy ennek eredménye is legyen. Ha nem következik konkrét lépések sorozata, akkor azt mondhatják: találkoztunk, rendben van, egy feladat teljesítve, csókolom, ez azonban kevés. Megértem, hogy nem rohan mindjárt ide, jó volna, ha a szlovák parlament az első 100 napban elfogadna néhány olyan dolgot, ami előremutató kisebbségi kérdésekben, és nagyon jó volna, ha a magyar parlament pedig tudna úgy reagálni ezekre, ami azt mutatja, hogy néhány dologban jobban megérti a szlovák gondolkodásmódot. Nagyon fontos, hogy próbáljunk gondolkodni a másik fejével is. Hogy egy mondat, egy szó mást jelent itt nálunk és mást jelent Magyarországon. Nézzük meg például Trianont. Szlovákiának ez egy örömünnep, Magyarországnak viszont gyásznap. Ezt mindkét félnek tiszteletben kell tartania.

Az eddiginél visszafogottabb kommunikációt vár a két kormánytól?

Igen. Kétszer gondolkodni, aztán egyszer szólni.