Tizennégy év börtönt kértek Oszama bin Laden szakácsára

Vágólapra másolva!
A korábbi vádalkut figyelmen kívül hagyva közel másfél évtizednyi börtönt javasolt Oszama bin Laden korábbi szakácsának a férfi ügyét tárgyaló katonai esküdtszék. Az esküdtek valószínűleg túllőttek a célon, mivel az al-Kaida vezérének segédje korábban részletes beismerő vallomással segítette a hatóságok munkáját, és így enyhébb ítéletre számíthat.
Vágólapra másolva!

Tizennégy évi börtönbüntetést javasolt szerdán Oszama bin Laden egykori szakácsára az esküdtszék a guantánamói hadbíróságon zajló perben. A szudáni Ibrahim al-Koszi büntetése ennél jóval enyhébb lehet, mivel a vádlott a múlt hónapban, vádalku keretében beismerte, hogy együttműködött az al-Kaida terrorszervezettel, és támogatást nyújtott a terroristáknak.

David Iglesias, a katonai ügyészség szóvivője szerint a tíz katonatisztből álló esküdtszék azért kérhetett ilyen hosszú börtönbüntetést a vádlottra, mert nem tájékoztatták a vádalku szerint kiszabható szabadságvesztés maximális időtartamáról. A végleges ítéletet ezért addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az esküdtszék állásfoglalását nem tekintette át a Pentagon illetékes tisztviselője. Ez hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

Ibrahim al-Koszit, aki néha bin Laden gépkocsivezetője is volt - Pakisztánban tartóztatták le, amikor az amerikai csapatok afganisztáni bevonulását követően az al-Kaida harcosai elmenekültek a Tora Bora hegységben található rejtekhelyeikről. A férfi beismerte, hogy segített Oszama bin Ladennek kereket oldani.

A most 50 éves szudáni férfit több mint nyolc éve tartják fogva a guantánamói börtöntáborban.