Elindították a philadelphiai vízibuszbaleset miatti pert az USA-ban

Vágólapra másolva!
Benyújtották a keresetet az illetékes amerikai bíróságnak a philadelphiai vízibuszbalesetben elhunyt diákok családjának ügyvédei. Halált okozó gondatlanság miatt indítottak pert a vízibusz készítője, annak kapitánya és a velük ütköző uszály vezetője ellen. Szeretnék elérni a szerintük nem biztonságos vízibuszok betiltását is.
Vágólapra másolva!

Elindult a philadelphiai vízibuszbaleset miatti bírósági eljárás az Egyesült Államokban. A két magyar áldozat családját képviselő ügyvédek szerdán nyújtották be keresetüket, amelyben halált okozó gondatlanság miatt perelik a várost, a vízibusz készítőjét, annak kapitányát és a velük ütköző uszály vezetőjét is. Az ügyvédek azt is szeretnék elérni, ha a bíróság megtiltaná a kacsahajóknak becézett kétéltű turistabuszok közlekedését, mert szerintük nem biztonságosak. Ennek érdekében Philadelphia polgármesterének is írtak levelet.

Rónai Péter a családokat képviselő ügyvédek egyike elmondta: a vízibusz gyártóját azért perelik, mert a hajók nem biztonságosak. Szerinte a tetejük nagyon alacsonyan van, ezért az egész olyan mint egy ketrec és ha elsüllyed akkor nem tudnak kimenekülni az utasok. Az ügyvéd közölte, 11 éve történt már egy hasonló baleset, akkor 13-an haltak meg mert a hajó léket kapott és pillanatok alatt elsüllyedt. Szerinte akkor a hatóság figyelmeztette a készítőt, hogy tegyék biztonságosabbá a járműveket, de nem történt semmi.

A várost azért perelték be, mert szerintük nem kellett volna engedélyeznie, hogy ezek a hajók ilyen mély vízben közlekedjenek, ahol nagyobb járművek is járnak. Az uszály kapitányát többek között azért perelik, mert elütötte a vízibuszt, a vízibusz kapitányát pedig azért, mert állítólag nem is ő hanem a fia vezette a járművet a baleset idején.

Július 7-én egy 15 fős mosonmagyaróvári cserediákcsoportot ért baleset Philadelphiában a Delaware folyón, mikor az őket szállító vízibusz először kigyulladt, majd ütközött egy uszállyal. A baleset következtében két diák veszítette életét. A balesetről bővebben itt olvashat.