Bonyolódik a képlet az amerikai törvényhozási választások előtt

Vágólapra másolva!
A washingtoni politikai elittel szembeni általános düh ellenére Colorado államban a keddi törvényhozási előválasztáson egy olyan demokrata induló nyert, akit az egyre népszerűtlenebb Barack Obama amerikai elnök is támogatott. Ez ellentmond az utóbbi hónapok tapasztalatának, ami azt mutatta, hogy a bejáratott politikusok helyett inkább az újonc kívülállók az esélyesek.
Vágólapra másolva!

Kedden újabb izgalmas fordulók zajlottak az Egyesült Államokban azokon az előválasztásokon, amelyek célja, hogy az egyes körzetekben kiválasszák azokat a jelölteket, akik megmérkőznek majd egymással a novemberben esedékes törvényhozási és helyhatósági választásokon. Akkor döntenek majd a szövetségi képviselőház mindegyik helyéről, a szenátusi helyek egyharmadáról, valamint közel negyven államban a kormányzói posztról is.

A keddi előválasztások közül a legnagyobb figyelem Colorado államra irányult, ahol döntöttek arról, hogy kik indulnak az egyik szenátori székért. A demokrata párton belül Michael Bennet jelenlegi szenátor és a helyi szinten politizáló Andrew Romanoff küzdött meg egymással, és végül Bennet győzött.

Két irány a republikánusoknál is

Ez ellentmond annak az utóbbi pár hónapban tapasztalt trendnek, hogy a washingtoni politikai elittel és az ország gyenge gazdasági helyzetével elégedetlen választók inkább a kívülállókat, az új arcokat részesítik előnyben. Korábban több előválasztáson is elbuktak olyan jelöltek, akik Barack Obama elnök támogatását élvezték, most azonban Bennet számára ez láthatóan nem okozott hátrányt.

A coloradói republikánusok jelöltválasztását is nagy érdeklődés övezte, a küzdelem ugyanis szintén egy washingtoni pártelit által támogatott jelölt és egy kevésbé beágyazott politikus között zajlott. A győztes az utóbbi, Ken Buck lett, aki Jane Norton korábbi kormányzó-helyettest győzte le. Buckot támogatta az úgynevezett Tea Parti mozgalom is, amely az elmúlt másfél évben az egyik legbefolyásosabb konzervatív szervezetté vált az Egyesült Államokban. A mozgalom szerint az Obama-kormányzat az állam szerepének kiterjesztésére törekszik, és ők ezt akarják megakadályozni.

Az elnök népszerűsége folyamatosan csökken, és ahogy a gazdaság is tovább gyengélkedik, a 2010-es választásokra érvényes politikai képlet sokáig egyszerűnek tűnt: a bejáratott, a pártelit által támogatott politikusok helyét elfoglalják az újoncok, akik a politika megújítását ígérik. A keddi coloradói választás ugyanakkor rámutatott arra, hogy ennél árnyaltabb a kép, és így a novemberi szavazás még tartogathat meglepetéseket.

A georgiai lecke

Colorado mellett sok izgalmat tartogatott Georgia állam is, ahol a republikánus kormányzójelöltekről tartottak szavazást kedden. A stabilan republikánus államban végül még szerda reggel sem hirdettek eredményt, annyira szoros lett a verseny.

Két olyan induló mérkőzött meg egymással, akik neves támogatókat tudhattak maguk mögött. Karen Handelt az egyik legfelkapottabb republikánus politikus, Sarah Palin támogatta, Nathan Dealt pedig a 2008-as elnökválasztáson próbálkozó Mike Huckabee és Newt Gingrich, a kilencvenes évek talán legbefolyásosabb republikánus politikusa. A georgiai szavazást azért is kíséri szoros figyelem, mert Palint, Huckabeet és Gingrichet is a 2012-es elnökválasztás lehetséges indulói között tartják számon.