Romániai magyarok vitatkoztak egymással Székelyföld autonómiájáról

Vágólapra másolva!
Vita alakult ki az ENSZ faji megkülönböztetés megszüntetésére létrehozott bizottságában Székelyföld területi autonómiájáról az önrendelkezést szorgalmazó erdélyi magyar civil szervezetek vezetői, valamint a román államot képviselő magyar nemzetiségű tisztségviselők között.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ faji megkülönböztetés megszüntetésére létrehozott bizottsága (CERD) kedden folytatta a romániai kisebbségek helyzetének kérdéséről rendezett ülését, amelyen a román állam hivatalos jelentéséről, valamint három erdélyi magyar civil szervezet által benyújtott jelentésről vitatkoztak. A magyar szervezetek kollektív kisebbségi jogok megadását kérik a székelyföldi magyaroknak, és az erdélyi magyarság önálló oktatási rendszerének kiépítését sürgetik.

Hantz Péter, az egyik magyar civil szervezet, a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetője szerint a román kormányküldöttség magyar nemzetiségű tagjainak többsége hozzászólásában nem említette a magyar kisebbséget érintő kérdéseket. Azzal vádolta meg a küldöttség magyar tagjait - közöttük Markó Attilát, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét -, hogy elsősorban Románia megvédésében voltak érdekeltek.

Markó Attila azt mondta, hogy szerinte ez alaptalan, mert ő is kitért az autonómia kérdésére, annak ellenére, hogy a bizottság csak az egyéni jogok kérdéskörével foglalkozik. Azt mondta, jelezte az ülésen, hogy a magyar kisebbség igényli az autonómiát, és beszélt a romániai decentralizációs törekvésekről, bár az ENSZ-bizottság tagjai már hétfőn közölték: a testület nem foglalkozik az autonómia kérdésével.