Hatmillió ember van életveszélyben a pakisztáni árvizek miatt

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint hatmillió ember van közvetlen életveszélyben az árvizek miatt Pakisztánban. A szervezet szerint közel 14 millió embert érintenek az áradások, több százezer embernek kellett elhagynia az otthonát, és már 1500 halottja van az áradásoknak.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni árvizek sújtotta több mint 13 millió lakos közül hatmillió életveszélyben van, a legsürgetőbb az ő megsegítésük - jelentette ki kedden Genfben az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Elisabeth Byrs azt is bejelentette, hogy John Holmes, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese szerdán a világszervezet New York-i székhelyén felhívást intéz a világ országaihoz, és ebben több százmillió dollárt kér Pakisztán megsegítésére.

Az OCHA szerint a pakisztáni árvizek által érintett emberek száma kétmillióval több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve. Byrs azt mondta, hogy eddig 280 ezer ház semmisült meg Pakisztánban, ami megközelíti a januári haiti földrengésben összedőlt házak számát.

Az árvízi helyzet az Északnyugati határtartományban a legsúlyosabb, de az ország középső részén található Pandzsáb és a délen fekvő Szindh tartományokban is az elmúlt napokban több százezer ember hagyta el otthonát az árvízi helyzet fokozódása miatt. Pandzsábban a 250 ezer lakosú Muzaffargar város szinte teljesen kiürült keddre a hatóságok árvízveszélyről szóló figyelmeztetésének hatására. A két hete tartó áradásoknak már mintegy 1500 halálos áldozata van az országban.