Egész falvakat temettek be a kínai sárlavinák

Vágólapra másolva!
Több mint 4500 katonát tűzoltót és egészségügyi szakembert vezényeltek a kínai hatóságok a hétvégén súlyos földcsuszamlások sújtotta északnyugati országrészbe. A sárlavinák falvakat mostak el, utakat terítettek be, és elzárták egy folyó útját. A természeti csapásban 337-en meghaltak több mint ezren eltűntek, 45 ezer embert pedig ki kellett telepíteni.
Vágólapra másolva!

Több ezer mentőmunkást irányítottak Kína földcsuszamlások sújtotta északnyugati részébe, hogy segítsék a túlélők utáni keresést. Több mint 4500 katona, tűzoltó és egészségügyi szakember utazik Csoucsü (Zhaouqu) és Ganszu tartományba, ahol az elmúlt napok heves esőzései miatt alakultak ki áradások és sárlavinák.

A hatóságok helikoptereket és repülőgépeket is küldtek, hogy megkönnyítsék a mentési munkálatokat.

Csoucsüben három falut mosott el a lezúduló, 1,8 millió köbméternyire becsült sár és hordalék. Van olyan település,ahol nem maradt ép ház. A természeti csapás eddig 337 ember életét oltotta ki, de további 1148 főt eltűntként tartanak számon. Eddig 45 ezer embert kellett kitelepíteni.

A Bailong folyó völgyét egy földcsuszamlás zárta el, majd a feltorlódott víz átbukott az akadályon, víz-, kő- és sárlavinával árasztva el a lejjebb fekvő falvakat. Az egész éjszaka történt, amikor sokan aludtak és nem számítottak a sárfolyamra. A hadsereg robbantással próbálja megszüntetni az akadályt, amely mögött már egy egész tó alakult ki.

Forrás: AFP
Gannan, Ganszu tartomány. Kattintson a fotóra és nézzen még több képet a kínai sárlavinákról!

A mentési munkálatokat rendkívül megnehezíti, hogy a sárlavinák sok helyen utakat terítettek be, ami miatt a terület csak nehezen megközelíthető, és nem tudnak munkagépeket odajuttatni. Ráadásul a következő napokra újabb esőzéseket jeleztek a meteorológusok.