Diétára küldi túlsúlyos légikísérőit a török légitársaság

Vágólapra másolva!
Le kell fogynia a Turkish Airlines csaknem harminc légikísérőjének, ha meg akarja tartani az állását. A légitársaság azzal indokolta döntését, hogy az elhízott stewardessek nemcsak esztétikailag nem felelnek meg a követelményeknek, de a mozgásukat is befolyásolja súlyuk.
Vágólapra másolva!

A Turkish Airlines török légitársaság huszonnyolc légiutas-kísérőjének - 15 stewardnak és 13 stewardessnek - le kell fogynia, ha meg akarja tartani a munkáját. A diétázásra hat hónapot kaptak, ezalatt fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük, és ha nem sikerül leadniuk a felesleget, akkor elbocsátják őket.

A súly és a magasság fontos szempont minden légitársaságnál - közölte a légitársaság, amely szerint ezek az előírások nem csak a külső megjelenés miatt lényegesek, hanem biztosítják, hogy a légikísérők megfelelően tudjanak mozogni. Izzet Levi, a légiutas-kísérők egyesületének vezetője a Telegraph brit lapnak azt mondta, neki közel 10 kilót kell fogynia, ha meg akarja tartani a posztját.

Nem a török légitársaság az egyetlen, amely hasonló gyakorlatot követ, az Egyesült Arab Emírségben működő Air Arabia listát vezet a stewardesek súlyáról és magasságáról a Jerusalem Post szerint. Ugyanakkor több légügyi szakértő nyilatkozott külföldi lapoknak arról, hogy ez diszkrimináció, és például az Egyesült Államokban soha nem fordulhatna elő egy ilyen kényszerdiéta.