Több mint száz halottja van a kínai földcsuszamlásoknak

Vágólapra másolva!
Rendkívül súlyos helyzetet okoztak a Kína északnyugati részén lezúduló esők. A földcsuszamlásokban már több mint 127 ember halt meg, de további kétezret nem találnak.
Vágólapra másolva!

Legalább 127 ember meghalt azokban a földcsuszamlásokban, amelyeket a Kína északkeleti részét sújtó heves esőzések okoztak, de 2000 embert eltűntként tartanak számon. A főleg szombat délután történt földcsuszamlások elsősorban Ganszu tartomány tibeti részét érintették, és számos lakóházat mostak el.

Zhouqu megyében egy földcsuszamlás elzárt egy folyómedret, ami miatt a folyó kilépett a medréből, és elöntötte a környező területeket. 19 ezer embert telepítettek ki a veszélyeztetett térségből. "Voltak már földcsuszamlások errefelé, de még soha nem volt ilyen súlyos. Az emberek családtagjaikat keresik, és a mentőegységekre várnak" - idézett a BBC egy helyi lakost.

A mindent elöntő sáron azonban a mentőcsapatok is alig tudnak átlábalni, vagy áthajtani járműveikkel. A hatóságok kivezényelték a katonaságot, hogy segítsenek megtalálni az eltűnt embereket, és várhatóan Ven Csi-pao miniszterelnök is a térségbe utazik.

Kínát rendkívül heves esőzések érték az elmúlt hónapokban. Csak idén már több mint 1400 ember vesztette életét az áradásokban és földcsuszamlásokban, és több milliárd dollárra becsülik a károkat.