Egy dél-koreai halászhajón állt bosszút Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Elfogott egy dél-koreai halászhajót Észak-Korea, mert állítása szerint behatolt kizárólagos tengeri gazdasági érdekövezetébe. A két ország közötti feszültség most a dél-koreaiak hadgyakorlata miatt alakult ki, amiért az északiak megtorlással fenyegetőztek.
Vágólapra másolva!

A Japán-tengeren elfogott hajót egy észak-koreai kikötőbe vontatták, legénységét pedig kihallgatják az észak-koreai hatóságok - adta hírül a dél-koreai parti őrség. A dél-koreai kormány szeretné, ha az ügy a nemzetközi jog keretei között gyorsan megoldódna, valamint ha a hajó és a tengerészek a lehető leghamarabb és biztonságban hazatérhetnének.

A szóban forgó halászhajónak hétfős legénysége van, négy dél-koreai és három kínai állampolgár. Egy dél-koreai tévé szerint a hajóról elfogása után azt az üzenetet küldték, hogy Szongdzsin kikötőjébe vontatják a járművet.

A két Korea közötti feszültség a napokban amiatt hágott a csúcspontjára, hogy Dél-Korea tengeri hadgyakorlatot kezdett azzal a céllal, hogy jobban felkészüljön a kommunista vezetésű északi szomszédja esetleges provokációival szemben. Az ország nyugati partvidéke mentén, a vitatott tengeri határ közelében folyó gyakorlat hétfőn ér véget. Phenjan korábban megtorlással fenyegetőzött a hadgyakorlat miatt.