Tovább nőtt a pakisztáni áradások halálos áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Pakisztán déli részét is elérte az az árvíz, amelyben eddig legalább 1800 ember veszítette életét. A hatóságok szombaton "vörös riasztást" adtak ki az ország délnyugati részén található Szind tartományban, az Indus-folyó áradása miatt. A következő napokban további esőzések várhatók az országban.
Vágólapra másolva!

A Pakisztánon áthaladó Indus-folyó alsó folyása mentén elhelyezkedő Szind tartományban "vörös riasztást" adtak ki a területen átvonuló árhullám miatt. Az Indus mentén ezelőtt megközelítőleg félmillió embert telepítettek ki a helyi hatóságok a több száz, vízzel elöntött településről - írja a BBC.

Legalább 12 millió embert érintenek a több mint egy hete tartó áradások Pakisztánban. Eddig 1800 ember halt meg és újabb heves esőzésekre lehet számítani az áradásoktól korábban érintett északnyugati területeken, az Indus felső folyásán.

A hatóságok szerint eddig legalább 650 000 ház összeomlott és közel 600 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt.

A pakisztáni kormányfő, Juszuv Raza Gilani a nemzetközi közösség segítségét kérte az árvizek elleni küzdelemhez és Pakisztán 63 éves történelmének legsúlyosabb áradásának nevezte a mostanit.

Asif Ali Zardari, pakisztáni elnök eközben úgy döntött, nem szakítja meg külföldi útját a helyzet miatt. Egy a BBC-nek adott interjújában az elnök kifejtette: folyamatosan értesítik a fejleményekről, a kormányfő pedig ellátja a feladatát. A Reuters egyik cikkében Zardari lehetséges legnagyobb politikai hibájának nevezték, hogy az elnök elhagyta a katasztrófa sújtotta országot.

A segélyszervezetek szerint az árvízen kívül járványok is veszélyeztetik a lakosságot. A hasmenés és más, a vízzel terjedő betegségek villámgyorsan elterjedhetnek, és többmillió embert megfertőzhetnek.

Az özönvízszerű esőzések következtében a szomszédos Indiában is árvizek pusztítanak, melyeknek eddig legkevesebb 145 halottjuk, 500 eltűntjük - köztük 110 turista - és mintegy 400 sebesültjük van a himalájai Ladak térségében és az északi Kasmír tartományban. A halottak között két francia állampolgár is van.