Két hete kivégzett külföldieket találtak az afgán hegyek közt

Vágólapra másolva!
Egy külföldi orvoscsoportot végeztek ki tálib lázadók Afganisztán északi részén: a helyi hatóságok csütörtökön találtak rá a vélhetően két héttel korábbi rajtaütés áldozataira. Az áldozatok között hat amerikai és két másik külföldi állampolgár, illetve két afgán tolmács volt.
Vágólapra másolva!

Tíz agyonlőtt ember tetemére bukkantak egy észak-afganisztáni hegyvidéki területen, a halottak között hat német és két amerikai orvos, valamint két afgán tolmács van - közölte szombaton Badahsán tartomány rendőrfőnöke. Az áldozatok - köztük három nő - a Pakisztánnal határos, isten háta mögötti erdős vidéken sátoroztak. Holttestüket terepjárójuk mellett fedezték fel.

A svájci székhelyű Nemzetközi Segítő Misszió (IAM), amely magát nonprofit keresztény szervezetként határozza meg, internetes oldalán szombaton azt közölte, hogy az áldozatok valószínűleg az ő tagjai voltak. Egy szemészorvosokból álló csapatról van szó, amely a helyi közösség meghívására érkezett Nurisztánba, és orvosi munkájának befejezése után Kabulba tartott. A szervezet úgy tudja, hogy a tíz emberből álló csapatban hat amerikai és két másik külföldi állampolgár volt - a BBC szerint az amerikaiak mellett egy német és egy brit doktornő volt a csapatban.

A csoporton feltételezhetően kormányellenes lázadók ütöttek rajta még két héttel ezelőtt, a holttesteket azonban a hatóságok csak csütörtökön fedezték fel. Egy afgán férfi túlélte a támadást, és sikerült eljutnia egy rendőrőrsre. A halottakat útlevelük alapján azonosították.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő szombaton közölte, hogy a tálibok "kilenc keresztény misszionáriust" öltek meg, akik bibliákat vittek magukkal, és a kereszténységet akarták terjeszteni. "Tízen voltak, köztük kilenc külföldi. A külföldiek között öt férfi és négy nő volt. A tízedik egy afgán férfi volt" - mondta a szóvivő.

Mudzsahid azt állította, hogy a misszionáriusok titkos információkat gyűjtöttek a területen, s a tálibok kémdokumentumokat találtak náluk.