A dél-afrikai rendőrséghez kerültek Naomi Campbell gyémántjai

Vágólapra másolva!
Megkerültek azok a gyémántok, amelyeket Naomi Campbell brit topmodell állítólag Charles Taylor volt libériai elnöktől kapott. A modell egy karitatív szervezetnél dolgozó barátjának adta a valószínűleg a Sierra Leone-i polgárháborúból származó köveket, aki azonban nem használta fel azokat, most pedig átadta a rendőrségnek.
Vágólapra másolva!

Jeremy Ratcliffe, Naomi Campbell brit topmodell barátja átadta a dél-afrikai rendőrségnek azokat a gyémántokat, amelyeket Campbell állítólag Charles Taylor volt libériai elnöktől kapott ajándékba, majd neki továbbította azokat. Campbell csütörtökön a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló hágai törvényszék előtt tett vallomásában elismerte, hogy 1997-ben egy zacskóban "piszkosnak látszó köveket" kapott ajándékba a Charles Taylor társaságában elköltött vacsora után, de azt állította, nem tudta, hogy Taylor küldte neki azokat.

A topmodell azt mondta a bíróságon, hogy később a forgó köveket egy barátjának adta oda, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában. Ez a barát, Jeremy Ratcliffe a Nelson Mandela Gyermekalap igazgatója volt akkoriban. Campbell kérte barátját, hogy a drágaköveket értékesítsék, és a befolyt pénzösszeget fordítsák gyermekek megsegítésére.

Ratcliffe azonban nem akarta, hogy a gyermekalap esetleg illegális tevékenységbe keveredjen a csiszolatlan gyémántok kétes eredete miatt, hiszen azokat annak idején Taylor valószínűleg a több ezer embert meggyilkoló Sierra Leone-i felkelőktől kapta cserébe azért, hogy felfegyverezze őket. Ratcliffe ezért megtartotta a gyémántokat, és most átadta őket a dél-afrikai rendőrségnek.