Műkincstolvajok jártak a svéd királyi palota parkjában

Vágólapra másolva!
Műkincstolvajok jártak pénteken a svéd királyi palota parkjában, a világörökség részének nyilvánított stockholmi Kínai Pavilonban. Zsákmányuk pontos értéke még nem ismert.
Vágólapra másolva!

A pénteki betörés mindössze hat percig tartott a királyi palota közelében lévő XVIII. századi épületben, a Kínai Pavilonban. A tolvajok azután jutottak be a pavilonba, hogy a biztonsági őrök hajnali kettőkor éppen befejezték ellenőrző körútjukat - közölte Diana Sundin, a rendőrség szóvivője. "A riasztó közvetlenül azután szólalt meg, hogy az őrök elmentek" - mondta a szóvivő, aki szerint a biztonságiak azonnal visszafordultak, de amikorra odaértek, a betörők már köddé váltak.

A bűnözők feltehetően úgy hatoltak be, hogy betörték a pavilon hátsó ajtajának üvegét. Bent összezúztak három tárlót és számos "csodálatos, régi kínai műtárgyat" elemeltek a svéd rendőrség szerint. "Ezeknek az alkotásoknak talán meg sem lehet határozni az értékét" - mondta a szóvivő, aki pontosan nem tudta megmondani, hogy milyen tárgyakat vittek el.

A bűnjelek arra utalnak, hogy legalább hárman vettek részt a betörésben. A rendőrség vizsgál egy elhagyott motorkerékpárt, amelyet a közelben találtak, a park szélén lévő vízparton. "Minden azt sugallja, hogy a vízen keresztül nyertek egérutat, talán egy csónak várt rájuk" - tette hozzá Sundin.

A pavilont Adolf Frigyes király ajándékozta 1753-ban feleségének, Lujza Ulrikának születésnapjára. Az eredetileg fából épített, kis kínai lakot az 1760-as években robusztusabb szerkezettel váltották fel, és fényűző európai rokokó belsőt kapott kínai porcelángyűjteménnyel. Az építmény a királyi család állandó rezidenciája közelében, a Drottningholm palota parkjában áll Stockholm nyugati részén. A palota és a pavilon is felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség listájára.