Szervkereskedő bandát lepleztek le Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrán belügyminisztérium bejelentette, hogy lefüleltek egy szervkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetet Kijevben. A bűnözők a bejelentés szerint interneten toboroztak szervdonorokat, akiknek egy-egy veséért valamivel több mint kétmillió forintnak megfelelő összeget ígértek.
Vágólapra másolva!

Szervdonorokat toborzó és illegális szervkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetet leplezett le az ukrán rendőrség - közölte csütörtökön Jurij Kucser, az ukrán belügyminisztérium emberkereskedelem elleni ügyosztályának vezetője. Kucser szerint az általa irányított részlegnek az ukrán határőrséggel karöltve nemrég sikerült felszámolnia egy ukrán és izraeli állampolgárokból álló nemzetközi csoportot. A bűnözők a bejelentés szerint huzamos ideig toboroztak és juttattak ki Ukrajnából, Oroszországból, Moldáviából, Fehéroroszországból és Üzbegisztánból szervdonorként szolgáló embereket Azerbajdzsánba és Equadorba, hogy ott kivegyék szerveiket, majd főként Izraelben, európai és ázsiai országokban élő tehetős betegekbe ültetessék át azokat.

A tizenkét főből álló bűnszövetkezet irányítója egy izraeli állampolgár volt. Tagja volt a csoportnak az ismert ukrán Salimov Nemzeti Sebészeti és Szervátültetési Intézet négy magas képesítésű sebésze is - adták hírül csütörtökön ukrán internetes hírportálok. A rendszerint hátrányos szociális helyzetű szervdonorok toborzásával hét ember foglalkozott Ukrajna több megyéjében, közte Kárpátalján. "Az interneten elhelyezett hirdetésekben 10 ezer dollárt (körülbelül 2,1 millió forintot) ígértek egy-egy veséért a potenciális donoroknak" - mondta Kucser, hozzátéve, hogy a szervkereskedők leginkább a 18 és 25 év közötti, jó egészségi állapotban lévő nőket keresték.

Rendőrségi információk szerint a bűnszövetkezet mintegy három éven át működött, a recipiensek az ügylet lebonyolítóinak egy-egy átültetett vese után 100-200 ezer dollárt fizettek, míg a transzplantációt végző ukrán orvosok markát 15-20 ezer dollár ütötte. A szervkereskedelmi tevékenység éves forgalma mintegy 18 millió dollárt tett ki, a szervezők tiszta nyeresége elérte a 15 millió dollárt Kucser szerint.

Kucser azt is elmondta, hogy a bűnszövetkezet tagjai, akiket a rendőrségi akció során Kijevben vettek őrizetbe, körülbelül 40 millió dollárt kerestek az üzleten. Mint közölte, a donorok szerveinek kivételét az esetek többségében azerbajdzsáni magánklinikákon végezték, de a hatóságnak tudomása van két Equadorban végzett műtétről, és több olyan eset ismert, amikor a veséket a Salimov nevét viselő intézetben operálták ki. Hozzátette: az ügyben folyik a nyomozás, de a bűnszövetkezet négy aktív tagját már letartóztatták és megindították ellenük a büntető eljárást.