Leváltották a szlovák katonai hírszerzés főnökét

Vágólapra másolva!
Leváltotta a katonai hírszerzés főnökét, Milan Hudecot a szlovák védelmi miniszter, mert kiderült, hogy a férfi nemzetbiztonsági átvilágítása nincs egészen rendben. Az ellenzék botrányosnak minősítette a történteket, Robert Fico korábbi miniszter szerint az eset veszélyezteti Szlovákia nemzetbiztonságát.
Vágólapra másolva!

Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter azután döntött a katonai hírszerzés főnökének, Milan Hudecnak a leváltásáról, hogy a titkosszolgálatok felhívták a figyelmét arra, hogy Hudec átvilágítása körül kétségek merültek fel. A miniszter csütörtöki, pozsonyi sajtóértekezletén nem zárta ki, hogy az átvilágításkor manipuláció történt, ezért elrendelte az átvilágítás eredményének felülvizsgálatát. A katonai hírszerzés főnökét pedig ideiglenesen, az ügy lezárásáig tartalék állományba helyezte.

A miniszter azt állította, hogy Hudec bemutatta neki a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítási dokumentumokat, amikor július 28-án kinevezte a katonai hírszerzés élére. "Mivel az ilyen átvilágításokat több intézmény is vizsgálja, néhány nap múlva tájékoztatott a katonai elhárítás arról a gyanújáról, hogy bizonyos dolgokat a valóságban nem végezhettek el. Ezeket az átvilágításokat ugyanis csak nagyon röviddel az egész átvilágítási folyamat végleges lezárása előtt kérték, tehát a vizsgálatokra ténylegesen nem volt idő" - mondta a miniszter.

"Új átvilágítást rendeltem el" - közölte Galko azzal, hogy Hudec további sorsáról az eredmény függvényében dönt. Amennyiben kiderül, hogy Hudec nem hibázott, újra kinevezi a katonai hírszerzés főnökévé. Ellenkező esetben új ember kerül ebbe a tisztségbe.

Robert Fico korábbi kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke olyan botránynak nevezte az esetet, amely komolyan veszélyezteti Szlovákia nemzetbiztonságát és hitelét a NATO-ban. "Ez az ember (Hudec) egy héten át a katonai hírszerzés minden titkos dokumentumához hozzájutott. Ez súlyos törvénysértés, nemzetbiztonsági rendszerünk veszélyeztetése és hitelünk csökkentése a NATO-ban" - jelentette ki Fico. Hozzátette: a főügyészség is foglalkozni fog az üggyel, és várható, hogy összehívják a parlament illetékes bizottságát is.