Újra házasodhatnak a melegek Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság szerdán érvénytelenítette azt a döntést, amellyel 2008-ban Kaliforniában betiltották melegházasságok megkötését. A bíróság szerint a melegházasságokat betiltó, népszavazással meghozott döntés sérti az egyenlő bánásmódot.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette egy amerikai szövetségi bíró a melegházasságok kaliforniai betiltását. Vaughn Walker szövetségi bíró helyi idő szerint szerdán kihirdetett ítéletében elrendelte a tilalom azonnali feloldását, így a homoszexuális és leszbikus párok továbbra is házasságot köthetnek Kalifornia államban, amíg az ügy bejárja a fellebbviteli fórumokat.

Kaliforniában a választópolgárok 2008 novemberében népszavazáson hagyták jóvá az állam alkotmányának módosítását, amely férfi és nő kapcsolataként határozza meg a házasság intézményét, megtiltva ezzel a melegházasságokat. Vaughn Walker bíró azonban úgy vélte, a tiltás sérti például az egyenlő bánásmódnak a szövetségi alkotmányban garantált jogát, és nincs ésszerű alapja annak, hogy éppen a homoszexuális és leszbikus pároktól tagadják meg a házasságkötés jogát.

Az Egyesült Államokban 39 szövetségi állam törvényben egyértelműen tiltja a melegházasságokat, közülük harminc ezt az alkotmányába is beemelte. Öt szövetségi állam és Columbia szövetségi körzet viszont törvényesnek ismeri el a melegházasságokat.