Túlélte az olasz kormány a bizalmi szavazást

Vágólapra másolva!
Győztesen került ki a szerdai bizalmi szavazásból Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. A szavazáson tartózkodtak a centristák és azok a koalíció ellen fellázadt képviselők, akik önálló frakciót alakítottak.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány túlélte szerdán a parlamentben az első bizalmi szavazást, amelyet azóta tartottak, hogy a koalíció ellen fellázadt képviselők egy csoportja önálló frakciót alkotott. A bizalmatlansági indítványt a korrupciós botrányba keveredett Giacomo Caliendo igazságügyi államtitkár ügyében kezdeményezte az ellenzék. Silvio Berlusconi miniszterelnök annak köszönheti a szavazás megnyerését, hogy a zendülő képviselők és a centristák tartózkodtak.

A kormányzó Szabadság Népe Párt és szövetségese, az Északi Liga 299 képviselője elutasította az indítványt, az ellenzéki Demokrata Párt 229 igenlő szavazatot adott le, míg 75-en tartózkodtak. Az eredményt visszafogott taps köszöntötte - írták a hírügynökségek.

A szavazás során Berlusconi rá sem nézett korábbi szövetségesére, Gianfranco Fini alsóházi elnökre, aki a múlt héten, 16 évi együttműködés után látványosan szakított a kormányfővel. Fini legalább 33 képviselő szilárd támogatására számíthat a parlamentben, és nem tudni, mennyien szavaznának vele egy-egy konkrét esetben a centristák közül. Olyan feltételezések is vannak, hogy közös pártot alakítanak vele.

A szavazás előtt Berlusconi pártja figyelmeztette a zendülőket, hogy Caliendo lemondatása a kormány bukásához vezet, és a miniszterelnök adott esetben kész megmérettetni magát egy előre hozott választáson.