Eltömítették az olajkutat a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Nehéziszappal és cementtel sikerült elzárni a Mexikói-öbölben a szivárgó olajkutat - közölte szerdán a BP olajtársaság. A cég a mélybe pumpált anyaggal fojtotta el a szivárgást, de egyelőre még figyeli a kutat, mert további lépésekre is szükség lesz a végleges lezáráshoz.
Vágólapra másolva!

Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl április óta szivárgó olajkutat, és ezzel sikeresen elzárták a tengerbe feltörő nyersolaj útját - közölte szerdán a BP olajtársaság. A kedden este megkezdett, és egy nappal később már sikeresnek is nyilvánított akció a cég szerint nagy lépés a kút végleges lezárása felé - írja a BBC.

A BP egy speciális szerkezettel cementet és nehéziszapot pumpált a kútba, amivel elérte, hogy normalizálódjon a nyomás a kútfejnél. A BBC jelentése szerint jelenleg még figyelik a kutat, mert elképzelhető, hogy további iszapot kell majd pumpálni a kútba, mielőtt lezárják.

A kutat a cég cementtel zárhatja le, a BP korábban közölte, hogy a cementteknő véglegesen megállíthatja az olaj szivárgását. Az Obama-kormány viszont azt mondja, ez csak átmeneti megoldást jelent, de egyelőre nem foglalkoztak távlati tervekkel.

A BP olajtársaság tulajdonában lévő Deepwater Horizon olajfúró-platform április 20-án robbant fel, ezután kezdett ömleni az olaj. A robbanásban meghalt 11 ember, és a kútból pedig napi 60 ezer hordó (9.5 millió liter), összesen 4,9 millió hordó nyersolaj folyt ki az öböl vizébe.

Az amerikai kormány szerint a BP a kiömlött közel 5 millió hordónyi olajból mindössze 800 ezer hordót tudott felfogni a kárelhárítás során, így ez a szivárgás a világtörténelem legnagyobb olajszennyezése. Az olajkatasztrófa hatalmas környezeti károkat okozott, és súlyosan érintette az öböl környéki államok partvidékét.