Visszavonul a véres merényletekért felelősnek tartott csecsen hadúr

Vágólapra másolva!
Hajlott korára hivatkozva jelentette be visszavonulását a hétvégén Doku Umarov csecsen hadúr. A számos Oroszország ellenes terrortámadással gyanúsított Umarov egy fiatalabb társának adja át a vezetést, de azt ígéri, folytatja az oroszok ellen folytatott személyes hadjáratát.
Vágólapra másolva!

Idős korára hivatkozva visszavonul Doku Umarov csecsen hadúr. A 46 éves, az idén márcusi, 40 halálos áldozattal járó moszkvai metrórobbantások megszervezőjeként számon tartott csecsen gerillavezér egy fiatalabb társának, Aszlambek Vadalovnak adja át a vezetést. Erről maga Umarov számolt be egy videofelvételen. A felvétel egy francia videómegosztó-portálon tűnt fel, de vasárnapra eltávolították.

Umarov azon kevés túlélők egyike, akik még szerepet vállaltak a függetlenségét kikiáltó Csecsenföld állami vezetésében. Umarov 1996 és 1999 között belbiztonsági miniszterkén tevékenykedett, és harcolt mind a két csecsen-orosz háborúban. 2006 óta ő vezeti a Kaukázusi Emirátus lázadó mozgalmat, amely egy kaukázusi iszlám államért küzd.

Moszkva és Washington is terroristának tekinti, nevéhez több véres támadást kötnek. Legutóbb a márciusi, 40 halálos áldozattal járó moszkvai metrórobbantás ügyében merült fel a neve, de magára vállalta egy Moszkva-Szentpétervár között közlekedő vonat tavaly novemberi, 26 halottal járó felrobbantását, illetve állítólag ő állt a 2004-es Ingusétia elleni fegyveres támadás mögött is, amelynek több tucat áldozata volt, köztük az ingus belügyminiszter.

Csecsenföldön számos emberrablással, és oroszbarát csecsenek meggyilkolásával gyanúsítják. Umarov a felvételen azt ígéri, hogy folytatja személyes hadjáratát Oroszországgal szemben.