Elkezdik a BP megsérült olajkútjának végleges lezárását

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdhetnek hozzá a Mexikói-öbölben megsérült olajkút végleges lezárásához. A művelet egy hétig tart majd, és a végén teljesen bebetonozzák az öblöt olajjal beszennyező kutat.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfőn kezdik meg véglegesen lezárni a mexikói-öbölben megsérült olajkutat -. Jelentette a BBC. A kármentesítési munkálatokat felügyelő tisztviselők szerint előbb magába a kútba fecskendeznek cementet és iszapot, majd 5-7 nap múlva a mellette fúrt mentesítő kúton keresztül a kút aljába is.

A tervek szerint a kútba fecskendezett nehéziszappal visszanyomják az olajat és a gázt a földkéreg rétegei közé, majd cementtel lezárják a kutat felül, és a mentesítő kúton keresztül alul is.

Ezzel az utóbbi intézkedéssel zárják le végelegesen a kutat, amelyből egy, a Deepwater Horizon olajfúró-platformon április 20-án történt robbanás után kezdett ömleni az olaj. A robbanásban meghalt 11 ember, és a kútból pedig napi 60 ezer hordó (9.5 millió liter) nyersolaj folyt ki az öböl vizébe. Az olajkatasztrófa hatalmas környezeti károkat okozott, és súlyosan érintette az öböl környéki államok partvidékét.