Izrael is beszáll a gázai segélyflotta lerohanása miatt induló ENSZ-vizsgálatba

Vágólapra másolva!
AZ ENSZ főtitkára hétfőn bejelentette, hogy egy négytagú nemzetközi bizottságot hoznak létre a Gázai övezetbe tartott hajókonvoj elleni izraeli rajtaütés kivizsgálására. A nemzetközi vizsgálatot eddig ellenző, és saját belső vizsgálatot indított Izrael jelezte, hogy elvben kész részt venni a nemzetközi vizsgálatban.
Vágólapra másolva!

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfői bejelentése szerint az ENSZ, az Egyesült Államok, valamint Törökország és Izrael egy-egy képviselőjéből álló négytagú bizottság fogja kivizsgálni a gázai segélyflotta izraeli lerohanását. A bizottságot Geoffrey Palmer egykori új-zélandi kormányfő vezeti, alelnöke pedig Alvaro Uribe távozó kolumbiai elnök lesz. A bizottság augusztus tizedikén kezdi meg a munkát, és első jelentését szeptember közepén hozza nyilvánosságra - közölte az ENSZ főtitkára.

Az izraeli sajtóban megjelent információk szerint magas rangú izraeli miniszterek úgy döntöttek, hogy Izraelnek el kell fogadnia a nemzetközi vizsgálóbiztosság felállítását. A Háárec című izraeli lap megemlíti: ez az első eset, hogy Izrael beleegyezett egy, a hadseregével foglalkozó ENSZ-vizsgálatba, és az első alkalom, hogy a zsidó állam képviselője is részt vesz egy ilyen vizsgálatban. Az ENSZ főtitkára példátlan fejleménynek nevezte a bizottság felállítását.

"Izraelnek nincs rejtegetnivalója, épp ellenkezőleg" - mondta a BBC szerint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő. A miniszterelnök irodája által kiadott közleményben az áll: Izrael érdeke az, hogy kerüljön napvilágra a tényszerű igazság.

Május 31-én kilenc palesztinbarát török aktivista halt meg, amikor az izraeli hadsereg kommandója megszállta az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetbe tartó hajókonvojt. A hat hajóból álló konvoj segélyeket szállított, célja a figyelemfelkeltés volt. Az eset nemzetközi felháborodást keltett. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)