Esőért mondott imával oltaná az erdőtüzeket az orosz pátriárka

Vágólapra másolva!
Közös imára hívta az oroszokat Kirill ortodox pátriárka, hogy esőért könyörögjenek, amely kiolthatná a napok óta pusztító orosz erdőtüzeket. Az ország nyugati és középső részén pusztító tüzekben már több tucat ember vesztette életét, és több százezren harcolnak a lángokkal, a meteorológusok szerint azonban eső az imák ellenére sem várható a napokban. Az orosz elnök hét régióban rendkívüli helyzetet hirdetett.
Vágólapra másolva!

Esőért való imádkozásra szólította fel az oroszokat Kirill ortodox pátriárka, miután meglátogatta a tűzvészek által legjobban sújtott orosz területeket. Oroszországban a június óta tartó rendkívüli hőség és szárazság miatt hatalmas erdőtüzek pusztítanak több régióban: a pátriárka a több tucat áldozatot és az anyagi veszteséget is meggyászolta, amikor Nyizsnyij-Novgorodban tájékozódott a helyzetről - írja a Guradian című brit napilap.

Oroszországban a melegrekordokat döntő, 40 fok fölé emelkedő hőmérséklet okozott rendkívüli helyzetet: a kánikula miatt nagy területeken száradt ki a vetés, és több ezer földműves került csőd szélére - írja a lap Közben az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint már 34 ember halt meg a tűzvészekben ,amelyek országszerte összesen 774 helyen pusztítottak az elmúlt napokban. A minisztérium szerint csak szombaton 369 új erdőtüzet regisztráltak, és eddig több mint 5200 embert telepítettek ki ezek miatt.

A tűz ellen több helyen elkeseredetten harcolnak: Valerij Sancev, Nyizsnyij-Novgorod kormányzója az Itar-Taszsz hírügynökségnek azt mondta, hogy a tűzoltók jelenleg az orosz szövetségi atomenergia-központot próbálják megvédeni a közeli Mordovia környezetvédelmi területen pusztító tüzektől. A védekezéshez szeretnének légi oltást igénybe venni, de a rossz látási viszonyok miatt a gépek nem tudnak részt venni az oltásban - mondta. A meteorológusok szerint a héten ismét 40 fok feletti hőség várható a nyugati országrészben, és esőre továbbra sem lehet számítani, ezért a hatóságok újabb erdőtüzekre számítanak.

Kirill ortodox pátriárka vasárnap egységre szólította fel a katasztrófával sújtott területek lakóit. "Szerencsétlenség sújtja a nemzetünket, emberi életek vesztek el, százak vesztették el a hajlékukat, és ezrek, köztük gyerekek maradtak ellátás nélkül" - idézte a pátriárkát a Guardian. "Mindenkit arra kérek, közösen imádkozzunk, hogy eső hulljon a földünkre" - mondta Kirill.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a tüzek miatt hétfőn rendkívüli helyzetet hirdetett hét oroszországi régióban és számos térségben ideiglenesen korlátozta a személyforgalmat, illetve a gazdasági tevékenységet is. A legfrissebb hétfői adatok szerint a tüzek oltásán a kormány 130 ezer embere, hét repülőgépe, számos helikoptere, és közel 20 ezer gépe, valamint mintegy 2000 katona és a védelmi minisztérium 150 gépe, továbbá a belügyminisztériumhoz tartozó testületek közel 3000 embere és 450 gépe dolgozott.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök közölte, hogy a kormány 5 milliárd rubelt (közel 36 milliárd forintot) különített el az áldozatok megsegítésére. Putyin azt ígérte, hogy mire beáll a tél, felépítik a leégett házakat. (Az orosz tűzvészekről korábbi cikkünkben, itt is részletesen olvashat).