Megölték az ok nélkül emberekre támadó grizzlymedvét az Egyesült Államokban

A támadások másnapján csapdába csalták, majd altatóinjekcióval elpusztították a hatóságok azt a nőstény grizzlymedvét, amelyik ok nélkül emberekre támadt bocsaival együtt az amerikai Yellowstone park közelében, és egy férfit meg is ölt. A bocsok valószínűleg állatkertekbe kerülnek.

Altatóinjekcióval megöltek az Egyesült Államokban pénteken egy nőstény grizzlymedvét, miután a nyál-, szőr- és bőrmintákon végzett DNS-vizsgálatok kétséget kizáróan megállapították, hogy az anyamedve és három bocsa marcangolt halálra egy embert és sebesített meg két másikat szerdára virradóra egy táborhelyen a Yellowstone Nemzeti Parknál, Montana államban. Az állat elpusztítását a grizzlymedvékre vonatkozó helyi és szövetségi törvények lehetővé teszik olyan esetekben, amikor a vadon élő állatok minden ok nélkül támadnak emberre.
   
A medvék három, más-más sátorban alvó emberre támadtak rá Cooke City régi bányaváros kempingjében, 8 kilométerre a Yellowstone parktól. Az állatok halálra marcangoltak egy 48 éves michigani férfit, és megsebeztek két másik amerikai állampolgárságú, egy 58 és egy 21 éves kempingezőt. A michigani férfit kiráncigálták sátrából, 7-8 méterrel odébb vonszolták, és a medvéknek legalább az egyike evett is a testéből.

Bár a támadásokban a bocsok is részt vettek, a fiatal állatokat valószínűleg nem ölik meg, hanem várhatóan állatkertekbe kerülnek, bár végleges döntés erről csak néhány nap múlva születik. Az állatokat már a támadások másnapján sikerült csapdába csalni. A gyorsaság és az anyamedve elpusztítása megnyugtatta Cooke City lakosait és látogatóit, akiket nagyon feldúlt a merőben szokatlan grizzlytámadás. A barnamedvék második legnagyobb termetű alfaja ugyanis általában csak akkor szokott támadni, ha fenyegetve érzi magát vagy váratlanul meglepik.
   
Becslések szerint mintegy 600 grizzly élhet vadon az évente hárommillió turistát vonzó, Montana és Wyoiming határán fekvő vidéken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK