Visszahívták az eltűnt magyar kajakozót kereső búvárokat

2010.08.01. 10:26

Még pénteken virradóra tűnt el kajakozó társai közül egy középkorú, szívbeteg magyar férfi, akit három napja hiába keresnek. Vasárnap búvárok segítségével folytatták a kutatást a horvát hatóságok a Dráván, de délután visszahívták őket, már csak vízi járőrök figyelik a folyót. 

A horvát hatóságok felfüggesztették vasárnap délután a keresését annak a magyar férfinak, aki még péntekre virradóra tűnt el kajakozó társai közül a Dráván, a horvátországi Répás közelében. Juhász Zoltán zágrábi magyar konzul vasárnap délután azt mondta: a szombaton este felfüggesztett kutatást vasárnap reggeltől folytatták tovább, ezúttal is búvárok bevetésével. A férfit harmadik napja keresték a folyóban és annak part menti szakaszain, de vasárnap délután felfüggesztették az intenzív kutatást.

A konzul hozzátette: a keresést irányító kaproncai rendőrkapitányság közölte, hogy 48 óra elteltével már nem nagyon van esély arra, hogy élve megtalálják a magyar férfit. A keresésére kirendelt búvárokat ezért visszahívták, de a vízi járőrök továbbra is figyelik a folyót.
   
Szombaton reggel közölték a horvát hatóságok, hogy tizenhárom magyar kajakozó, akik Barcstól indultak el csütörtökön a Dráván, Répás közelében, egy szigeten akartak éjszakázni. Társuk, egy középkorú - mint később kiderült szívbeteg - Baranya megyei férfi ekkor hagyta el a táborhelyet, ahová nem tért vissza. A Vecernji List napilap internetes oldala vasárnap azt közölte: az eltűnt 56 éves volt. Azért indult el társaitól, hogy tüzelőnek való fát gyűjtsön.
   
A rendőrök helyi horgászok, valamint a kajakozó társainak, feleségének és lányának közreműködésével pénteken reggel kezdték el a kutatást, amelyet szombaton folytattak tovább búvárokkal kiegészülve. A határőrizeti szervek két motorcsónakkal a magyarországi Barcshoz közeli Kriznicáig fésülték át a rendkívül erős sodrású folyó meglehetősen nehezen megközelíthető szakaszait és partjait, de a keresés nem vezetett eredményre.
   
A kajakot már korábban megtalálták, az azon a szigeten volt, ahonnan a férfi eltávozott, de miután teljesen átkutatták ezt a földterületet, ott sem bukkantak rá az eltűntre.
   
Juhász Zoltán még szombaton azt is elmondta: a horvát hatóságok közölték vele, hogy az a 22 éves horvát férfi, akinek a holttestét szombaton magyar oldalon, Heresznyénél találták meg a Drávában, hasonló időpontban tűnt el. Véletlen egybeesés lehet, hogy nemcsak szinte azonos időpontban, de ugyanarról a folyószakaszról jelentették be a fiatalember eltűnését is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK