Befejezték a sztrájkot a görög fuvarozók

Vágólapra másolva!
Egy hét után vasárnap végett vetettek a Görögország üzemanyag-ellátását ellehetetlenítő sztrájkjuknak a görög fuvarozók. A sztrájkolók a kormány őket érintő válságintézkedései miatt tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap befejeződött Görögországban a fuvarozók egy hete tartó sztrájkja - közölte vasárnap késő délután a BBC a fuvarozók szakszervezetének bejelentése után. A fuvarozók az ellen tiltakoztak, hogy a válságprogram keretén belül a fuvarozásban is versenyfokozó intézkedéseket vezessen be a kormány. Ezek értelmében közel negyven év után újra lehetne közúti fuvarozó engedélyeket kiváltani néhány száz euróért. Az intézkedés része annak a reformcsomagnak, amelyet az IMF és az EU írt elő azért cserébe, hogy nemzetközi hitellel segítsék ki a csőd szélére jutott államot. A BBC szerint eddig a fuvarozók a már meglévő engedélyeket adták-vették egymás között, gyakran több százezer euróért.

A sztrájk súlyos fennakadásokat okozott az ország üzemanyag-ellátásban, a kormány katonai járműveket vetett be, hogy a legkritikusabb területekre üzemanyagot szállítsanak. A sztrájkoló fuvarozók többek között blokkolták a benzinkutakat és az olajfinomítókat is. Csütörtökön és pénteken is kialakultak összecsapások a sztrájkolók és a rendfenntartók között. Előbb az athéni közlekedési minisztérium előtt, majd egy thesszaloniki olajfinomítónál voltak incidensek. A kormány csütörtökön rendkívüli felszólítást tett közzé, amelyben a sztrájk felfüggesztését követelték, az engedetleneket pedig börtönnel és engedélyük bevonásával fenyegették.

A sztrájkok és az üzemanyaghiány miatt számos turista rekedt Görögországban, vagy mondta le útját. A szakszervezeti vezetők vasárnap azt mondták: tárgyalásokba kezdenek a kormánnyal a sérelmezett reformokról. A görög teherautó-tulajdonosok szövetségének vezetője a BBC szerint közölte: a sofőrök hétfőn újra munkába állnak.