Profil: Eurómilliókat mentett külföldre Jörg Haider

Vágólapra másolva!
Egy osztrák lap szerint a két éve ittasan halálos autóbalesetet szenvedő politikus, Jörg Haider különböző cégeken keresztül többmillió eurót rejtett el liechtensteini bankszámlákon. Az utalásokra egy bankeladás vizsgálata során, véletlenül derült fény.
Vágólapra másolva!

A 2008-ban autóbalesetben elhunyt karintiai kormányzó, Jörg Haider 45 millió eurót (csaknem 13 milliárd forint) rejtett el titkos liechtensteini bankszámlákon - áll az osztrák Profil nevű hetilap szombati számában. Az újság információi szerint a pénzből már mindössze 5 millió van meg egy alvószámlán, a többit kockázatos befektetésekbe tették.

Egyelőre nem tudni, hogy kinek a pénzét vitte a szélsőjobboldali politikus a hercegségbe. A magazin szerint a számlákat, amelyeket különböző liechtensteini bejegyzésű, de Haiderhez köthető cégek nyitottak, még vizsgálják az osztrák, a német és a liechtensteini hatóságok. A titkos összegekre azért derült fény, mert a három ország hatóságai együttesen vizsgálják az osztrák Hypo Alpe-Adria bank eladását a Bayerische Landesbanknak.

Az elhunyt politikus özvegye azt állítja, semmit sem tud a pénzről. Egyik közeli munkatársa, Stefan Petzner pedig azt mondta: szerinte túl nagy a lapban megjelent összeg, lehet, hogy nem is euróról, hanem schillingről van szó.

Haider kormányzóként gyakran kikelt a korrupció ellen, ám most lehetséges, hogy kiderül: ő maga is elfogadott kenőpénzeket - írja a Profil.